Wpis z mikrobloga

#kindle
Cześć!
Planuję sobie zrobić prezent na urodziny i kupić kindla.
Z tego co widzę jest sporo ich i jakiegoś eksperta chciałbym poprosić o info. Czytałem na kindlu z przed dwóch lat i już mi się bardzo podobał. Warto inwestować w nową wersję kindla? Co nam ona daje.
No i druga rzecz. Paperwhite czy zwykły? Przydałoby się także podświetlenie, ale nie umiem stwierdzić czy to gra warta świeczki. Czekam na info ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 11
  • Odpowiedz
@klema: Paperwhite, podświetlenie to mus moim zdaniem. Nie znam dokładnych modeli, ale chyba to Paperwhite miał podświetlenie jako pierwszy. A to, która generacja - to już moim zdaniem mniej ważne, prawie wcale.
  • Odpowiedz
@klema: swiatczytnikow, albo cyfranek blog i poczytaj sobie o roznicach.
Z podswietleniem to sprawa indywidualna, jedni beda potrzebowac bo czytaja po nocach w lozku, albo w jakims/busie pociagu gdzie ciemno. A kto inny sobie zapali lampke i tyz bedzie szczesliwy, a zostanie mu te 200-250zl w kieszeni.
IMHO brac pod uwage warto tylko paperwhite i touch, bo pozostale mocno odstaja cena.

Ewentualnie mozesz probowac innych czytnikow, nie tylko od amazonu. Ale
  • Odpowiedz
@klema: tak na szybko: synchronizacja ebooków w 'chmurze' Amazona, REWELACYJNY support (przekonałam się na własne oczy), szybkie i wygodne zrzucanie ebooków i po kablu, i na specjalnie dedykowanego maila, szybkie ładowanie które i tak w sumie niewiele znaczy, bo czytnik potrafi wytrzymać do miesiąca na jednym. :) No, chyba że ktoś zarywa po parę godzin na jedno posiedzenie, tak jak ja. Ale i tak ładuję go rzadko, bardzo. A i podświetlenie
  • Odpowiedz
@klema: Paperwhite daje dwie fajne rzeczy: ekran i wbudowane oświetlenie. Ekran ma 300 ppi, to ile mają teraz czytniki - dobry kontrast i płynna zmiana stron. Oświetlenie - przydaje się w miejscach, gdzie mamy dużo czasu na czytanie a mało światła: pociągi, autobusy, poczekalnie. Tutaj recenzja jakby co: http://cyfranek.booklikes.com/post/1265620/amazon-kindle-paperwhite-3-2015-recenzja-all-new-kindle-paperwhite-300ppi-z-niemieckiego-amazonu-czesc-pierwsza
Gdyby cena była za wysoka, to możesz pomyśleć nad używanym Kindle Paperwhite 2, ma trochę słabszy ekran, ale używki mają z amazon.de
  • Odpowiedz
@niepamietamloginuihasla: @MissCthulhu: @PurpleHaze: Tyle głosów za paperwhite więc nie mam co dyskutować :) Trzeba wyłożyć. 12 lipca mają jakąś ultra promocje. Wtedy zobaczę czy jest szansa na zniżkę i zamówię tego badboja :) Dzięki za pomoc. Poczytałem też na stronach, które poleciliście no i chyba naprawdę nie ma innego sensownego wyboru :)
  • Odpowiedz
@klema: No, kolejny nawrócony - już wkrótce - człowiek. :D Śledź swiatczytnikow.pl, często informują o rewelacyjnych promocjach, chociaż jak hajs nie jest problemem to zawsze można zamówić od np. moreli.

Edit: czytnik kupiony z moreli ma też pełną gwarancję, przynajmniej jak powie się supportowi, że dostało się go jako prezent od kogośtam z USA. ;) Znajoma tak zamówiła bo nie ogarniała amazona i kiedyś kontaktowałam się z supportem w imieniu jej
  • Odpowiedz