Mirki, za niedługo zrobię pierwszą w moim życiu lasagne. Będzie to zarazem pierwsza potrawa, którą zrobie w 100% własnoręcznie. Trzymajcie kciuki żeby wyszła •͜•
@Alpakaa: polecam robienie tego z surowych płatów makaronowych do kupienia np. w auchan lub realu (w części z lodówkami), moim zdaniem wychodzi dużo lepsza, niż z makaronem suchym.
No ogółem to wyszła smaczna, tylko że zrobiłem za mało gęsty sos beszamelowy i boloński, i trochę (bardzo) wszystko się rozlewało. Więcej mąki do beszamelu i odlanie wody z pomidorów z puszki (wiem głupi błąd) przed dodaniem do mięsa i wszystko byłoby pięknie. No i za mało zostało mi beszamelu na samą górę i boczne górne plastry były twarde.
@Alpakaa: Lasagne dobrze jest zostawić na jakieś 30 minut po wyjęciu z piekarnika, choć nie jest to łatwe. Z resztą, jak większość dań jednogarnkowych, najlepiej smakuje (i wygląda!) odgrzewana na drugi dzień.
@Alpakaa: No i sosy wymagają cierpliwości i czasu - boloński gotuję ze 3 godziny aż osiągnie taką konsystencję, jakiej chcę. Beszamelowy robię w proporcjach: 1,5 łyżki mąki - 1 łyżka masła - 1 szklanka mleka, i na małym ogniu ciągle mieszając aż będzie tak, gęsty, jak potrzebuję, czasem 5 a czasem 15 minut.
#gotujzwykopem
@1950M: Użyłem takich
@tmkg: Jajecznice już robiłem :P No to drugie własnoręcznie robione danie.
@tmkg:
@1950M:
No ogółem to wyszła smaczna, tylko że zrobiłem za mało gęsty sos beszamelowy i boloński, i trochę (bardzo) wszystko się rozlewało. Więcej mąki do beszamelu i odlanie wody z pomidorów z puszki (wiem głupi błąd) przed dodaniem do mięsa i wszystko byłoby pięknie. No i za mało zostało mi beszamelu na samą górę i boczne górne plastry były twarde.
Przepis mogę w sumie wstawić bo gdyby
Przepis na beszamel miałem w takim razie chyba ciut przesadzony, bo na 4 łyżki mąki i masła, dodałem litr mleka.
No nic, następnym razem zaczne gotować wcześniej i wolniej. I może w zimę, bo w tym upale myślałem, że zdechnę ( ͡° ʖ̯ ͡°)