Wpis z mikrobloga

Jakie może być maksymalne natężenie prądu na kostce stacyjki (bez rozrusznika)? Niestety, ale w moim wynalazku muszę przerobić zapłon na przycisk bo nie idzie kupić stacyjki nawet w aso. Nie chce też niczego popalić w instalacji. Na tę chwile dobrałem przycisk na DC 12V 30A. Może być jeden czy lepiej dwa obwodu zrobić przez przyciski?

#elektronika #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@murgal: już jakiś magik tam to przerobił, ale tylko część (tych, co nie działała z kluczyka) puścił na przycisk + osobno rozrusznik na włącznik chwilowy). Ten włącznik jest na przekaźniku, wieczorem foto zrobię tego druciarstwa ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak duży powinien być ten przekaźnik?

@OrdinaryAzureTurtle: Nissan Cabstar '99
  • Odpowiedz
  • 2
@abiT ile? XD ale wiesz ze te 300-400a załącza elektromagnetyczny włącznik na rozruszniku? A sterowanie idzie bardzo małym prądem?
  • Odpowiedz
  • 0
@Tomeek: Wiem, ale myślałem, że autor chciał właśnie ominąć przekaźnik i dać włącznik bezpośrednio na obwodzie wysokoprądowym.
  • Odpowiedz
@abiT: nie wiesz jak działa rozrusznik. Nigdy żadnym przełącznikiem czy przekaźnikiem nie płynie prąd jak to nazwałeś obwodem wysokoprądowym. A ten przełącznik dajemy do zasilania elektromagnesu/bendiksa czy jak tam zwał który to znajduje się w rozruszniku i to przez niego płynie ten prąd. A elektromagnes to raptem kilka A.
  • Odpowiedz
@Felonious_Gru: Niestety przy tej stacyjce jest taki bajzel, że nawet nie idzie dojść co do czego jest. Co drugi przewód ma przebicie a główny wyłącznik prądu został ominięty (przez co zrobiłem zwarcie i przyjarałem palce). Ani kostka ani stacyjka nie mają widocznego numeru, dodatkowo kostka wygląda na kombinowaną z innego nissana. Jutro muszę każdy kabelek sprawdzić na mierniku od czego jest. Zrobię estetyczny patent z guzikiem od jcb ( ͡
  • Odpowiedz