Wpis z mikrobloga

Ok, przepisu jeszcze na blogu nie ma, ale już w sumie mogę wrzucić, dostaniecie dwie wersje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ciasto w oryginale to Czekoladowy tort z Meksyku, przepis pochodzi z książki KUCHNIE ŚWIATA Kuchnia Meksykańska, przepisy zebrane przez Martę Orłowską. Jest to ciasto na bazie normalnej mąki pszennej i nabiału, do tego ma naprawdę dużo cukru. Pisałam już o cukrze? No, jest go w cholerę. Do tego jest mocno wilgotne i baaardzo mocno czekoladowe. Upiekłam je za pierwszym razem X lat temu na 21 urodziny mojego niebieskiego, oryginalnie z karmelem na wierzchu no i w sumie wzbudził ogólny zachwyt, ale okazał się za słodki i przez to zbyt mulący niestety.
Tym razem upiekłam je na Dzień Ojca jak pisałam we wcześniejszym wpisie, no i zgodnie z moimi wymogami nie tylko wyrzuciłam nabiał i zamieniłam mąkę, ale też standardowo dla mnie zredukowałam ilość słodu, którego i tak wyszło sporo, oraz zrezygnowałam z karmelu na rzecz malin iiii strzał w dziesiątkę, maliny z gorzką czekoladą są idealne, więc nawet jeżeli chcecie mąkę pszenną, nabiał czy ten pierdyliard ton cukru, wybierzcie maliny zamiast karmelu!! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dobra, dosyć gadania, poniżej przepis, a ja wołam jeszcze @Afterglow @aazmath @szorstky @brzydalx i @sprzedafcaMakaronu - zachowaj dla córki ( ͡ ͜ʖ ͡)

SKŁADNIKI:
[na foremkę 16cm]

Ciasto:
- 100g mąki*
- 25g kakao/karobu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki bardzo mocnego [!] espresso lub 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w 1 łyżce ciepłej wody
- 2-3 łyżki gęstego mleka kokosowego
- 1-2 łyżki whisky opcjonalnie
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 białko
- 1 żółtko
- 40g miękkiego masła
- maksymalnie 100g ksylitolu, lub mniejsza ilość miodu
+ tłuszcz do wysmarowania tortownicy

Krem:
- 65g kakao/karobu

- maksymalnie 80g ksylitolu lub mniejsza ilość miodu
- 190ml mleka kokosowego*
- 35g bardzo gorzkiej czekolady
- 2 łyżki whisky opcjonalnie
- ziarenka z 1-2 lasek wanilii

Dodatkowo:
- ok 150g malin, lub innych jagodowych owoców.

Krem na spokojnie można przygotować dzień wcześniej, smaki lepiej się przegryzą. Kakao i ksylitol/miód wymieszać i zalać taką ilością mleka, aby powstała gęsta pasta. Wówczas dodać resztę mleka, wymieszać i wstawić na gaz. W tym czasie stopić czekoladę w kąpieli parowej lub mikrofalówce. Gotować ok 3 minuty, zdjąć z ognia. Dodać czekoladę, whisky i wanilię, ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą i solą. W oddzielnej miseczce połączyć kawę, mleko, whisky i ocet.
Masło utrzeć z wybranym słodem na puch. Dodać 1/3 miksu mąk i zamieszać. Ponownie dodać 1/3 miksu mąk oraz 1/2 miksu kawowego i połączyć. Na koniec dodać resztę składników i ponownie połączyć. Białko ubić na sztywną pianę, na koniec wmiksować żółtko i delikatnie połączyć z ciastem.
Całość przelać do wytłuszczonej tortownicy. Piec ok 25-30 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć częściowo na blat, ułożyć gęsto maliny i przykryć resztą połowy masy. Przykryć wierzchem ciasta i rozsmarować na nim drugą połowę kremu. Schłodzić w lodówce.

UWAGI:**
* - użyłam miksu na oko: kasztanowa, gryczana, ziemniaczana i chyba łyżka ryżowej, ale można użyć samej kasztanowej, lub kombinować. Ciasto wychodzi ciężkie tak czy siak, a oryginał był na czystej pszennej.
- miałam mało kakao - wszędzie użyłam miksu z karobem, którego smak mi odpowiada, więc jeśli i Wy go lubicie, zastępujcie śmiało
* - zauważyliście, że tort jest bardzo kaloryczny? Ja również. Mleko krowie ma o wiele mniej kalorii, więc jeśli tort ma być bez nabiału, a Wy nie chcecie piec kalorycznego potwora, polecam wydoić mleko kokosowe własnoręcznie, ewentualnie mleko migdałowe, lub inne wybrane. Na taką ilość zużyłam 1/2 szklanki wiórków i 1 szklankę wrzątku, a jeszcze zostało mi ciut do skosztowania. Resztkę wiórków zmiksowałam z dwoma świeżymi daktylami i odrobiną tłuszczu, wyszła mi smaczna papka-przekąska.

Oryginał na formę 20cm

#gotujzmatra #gotujzwykopem #bezglutenu #foodporn i tak trochę #paleo jakby faktycznie użyć samej kasztanowej, bo jak nie to może #dietasamuraja ( ͡º ͜ʖ͡º)
źródło: comment_FMqM7ll5nmyj6zyVePQeJNLuNMPdqq7z.jpg
  • 1