Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@karolp1993: w jakimś starym monitorze kumpla, wymieniłem kondensatory które były spuchnięte/wylane i jedyny progres to to, że matryca co sekundę lekko się podświetla.
  • Odpowiedz
@Block3r: > chyba 6A, nie jestem w stanie odczytać dokładnie.

Ło jezu! 720 watów mocy traconej na bezpieczniku? Jeśli waży on mniej niż 20 kg, to raczej coś jest z nim nie tak :D

A tak poważnie, jak bezpiecznik ma 20 ohm, to go wyrzuć. Powinien mieć jakieś 1000 razy mniej.
  • Odpowiedz
@Block3r: za dużo. Jak on ma 6A puszczać, to musi być naprawdę dobrym zwarciem. Pomyśl ile on mocy musiałby rozpraszać (I^2 *R) - chłodzenie musiałby mieć aktywne :D

Zastąp go na próbę zworą i sprawdź jaka jest różnica
  • Odpowiedz
@Block3r: każdy bezpiecznik powinien być zwarciem. Wymień go, albo wstaw zwore. Na próbę kawałek drutu cienkiego albo użyj miernika jeśli sam ma bezpiecznik na pomiarze dużych prądów
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@senorgarcia:
@wonsz_smieszek:
@Tymian:
teraz mogę dokładnie napisać. Jest przejście na mierniku (brzęczyk działał, a wyświetlacz wskazywał chyba około 150, ale nie jestem pewien czego to w ogóle wartość), a 20 ohm bo pewnie pomiar był czymś zbocznikowany - nie wylutowywałem tego bezpiecznika z płytki. Mój błąd, ale monitor i tak nie daje znaku życia prócz lekkiego pobłyskiwania matrycy, nawet dioda nie zapali :P
  • Odpowiedz
@Block3r: W trybie pipczyka - diodowym, wyświetlacz pokazuje spadek napięcia. Im mniejsza wartość, tym masz bliżej do zwarcia - płynie większy prąd. Ten odczyt 20 omów to jakaś bzdura totalna jest.
Jeśli bezpiecznik jest dobry, to prąd płynie zawsze tam gdzie ma najłatwiej, czyli przez bezpiecznik. W tym przypadku ma on jakiś opór, może z tego względu układ nie może pobrać tyle prądu ile potrzebuje czy coś.
  • Odpowiedz
@Block3r sprawdź styki. Nie możesz mieć mieć sytuacji kiedy wylutowany element ma mniejszą rezystancję rezystancję niż w w obwodzie (zakładając że dobrze mierzysz). Thevenina nie oszukasz.
  • Odpowiedz
@Block3r sprawdź styki. Nie możesz mieć mieć sytuacji kiedy wylutowany element ma mniejszą rezystancję rezystancję niż w w obwodzie (zakładając że dobrze mierzysz). Thevenina nie oszukasz.
  • Odpowiedz