Wpis z mikrobloga

@asema:
1. Gąbczastymi w Polsce się nie zatrujesz, mogą być co najwyżej niejadalne (np. gorzki borowik szatański).
2. Ceglastopory jest jadalny, ale trzeba go odpowiednio oprawiać, gotować i odlewać ze 2 razy z tego co pamiętam. Jeśli nie jest gorzki (spróbuj na język trochę) to jest to ceglasty. Po zdjęciu ciężko poznać, bo jest podejrzanie jasny na górze.
Ja tego nawet nie zbieram.
  • Odpowiedz
@acidofil: błagam (), może niech jeszcze wrzuci do mleka i zobaczy czy skiśnie ( ͡º ͜ʖ͡º) mogę Ci powiedzieć bez rozcinania - tak, sinieje. Nie ma to żadnego związku z jadalnością grzyba.
@asema: swoją drogą, pytanie o oznaczenie grzybów na mirko jest moim zdaniem nieco lekkomyślne.
  • Odpowiedz
@rodgard: Nie zjadłabym go bez względu na opinie, jem tylko te, których jestem pewna plus pieczarki ze sklepu. ;) Od teraz będę wiedziała co to za grzyb, kiedyś widziałam je w lesie, ale nie miałam aparatu, by zrobić zdjęcie. Jestem wdzięczna za pomoc w klasyfikacji, mirko bawi, mirko uczy.
  • Odpowiedz