Wpis z mikrobloga

Oddałbyś życie za Polskę? Ja nie i nie rozumiem jak ktoś może tego pragnąć. W zglobalizowanym świecie 2016 roku idea oddawania życia za kraj w którym się urodziło jest jak poruszanie się dyliżansem - można, ale po co, skoro mamy samochody i pociągi? Świat poszedł do przodu. Ludzie przez ostatnie 100 lat wyszli z prymitywnego nacjonalizmu, nauczyli się żyć w pokoju z innymi narodami, są lepiej wyedukowani i czują się obywatelami świata. W trakcie 2 wojen światowych zginęło 100 mln ludzi, rzuconych jak mięso armatnie, których śmierć poszła na nic. A jednak mimo to wciąż istnieje cała masa ludzi, którzy bez mrugnięcia okiem poszliby walczyć za swój kraj, czyli sztuczny ludzki wymysł, sztuczne granice wytyczone przez kilku możnych tego świata. Są gotowi zabijać innych ludzi tylko dlatego, że mówią innym językiem i mają inną flagę. Są gotowi oddać własne życie za interesy klasy rządzącej, która ich uciska. Krzyczą, że walczą o honor, o ojczyznę, o przyszłość swoich dzieci, które nauczają, że są winne Polsce oddać życie. Patriotyzm i nacjonalizm dehumanizują w niezwykły sposób.

Żadna 'ojczyzna' nie jest warta aby za nią umierać i w trakcie wojny należy uciekać lub odmówić pójścia na front. Nie decydujemy o miejscu naszych urodzin, równie dobrze mogliśmy się urodzić w Arabii Saudyjskiej lub Burundi. Urodziliśmy się w Polsce, której nie jesteśmy nic winni. Spójrzmy na II wojnę światową, bo ten przykład idealnie obrazuje absurd umierania za kraj. Miliony młodych ludzi poszło walczyć na front i zginęło mając te 18-25 lat, w kwiecie wieku. Tymczasem ci okrutni 'zdrajcy' i 'uciekinierzy', którzy uciekli z kraju zagranicę przeżyli 80-90 lat w spokoju. To niehonorowe? Powiedzcie to tym wszystkim młodym trupom, którzy umarli na marne. Tak, na marne, bo o losie reszty Polaków i tak decydowali Stalin z Rooseveltem a nie 'bohaterstwo' młodzieży. Gdyby dziś doszło do wojny to od razu uciekłbym z kraju. Nie mam zamiaru ginąć za kreski na mapie i chore ambicje polityków. Jeśli ktoś tak robi to jest dla mnie niespełna rozumu, a jeśli naucza dzieci, że powinny oddać życie za Polskę to odbierałbym mu prawa rodzicielskie. Nie mógłbym uciec? Odmówiłbym walki i żył w spokoju z dala od głupich walk o flagi. Życie jest największą wartością, mamy je jedno i należy je w pełni wykorzystać. Tylko bez gadania, że idąc na wojnę nie chcemy ginąć, tylko zabijać innych. Samo pójście na front to oznaka, że jesteś gotów oddać życie.

#ankieta #patriotyzm #neuropa #4konserwy #polityka #wojna #polska

Oddałbyś życie za Polskę/Poszedłbyś za nią walczyć?

• Tak 24.5% (161)
  • Nie 58.4% (384)
  • Sprawdzam/Nie wiem 17.2% (113)

Oddanych głosów: 658

• 77
@LudzkieScierwo: mylisz się. pewne rzeczy są uniwersalne i powtarzalne, a poglądy podobne do twoich mieli już sofiści w V wieku p. n. e.
Idąc twoim tropem myślenia ograniczeni byli wszyscy, którzy żyli przed tobą, także pitagoras, kopernik i einstein; ty zaś będziesz ograniczony w stosunku do przyszłych pokoleń. twoja teoria zakłada, że każde pokolenie jest inteligentniejsze i doskonalsze, jednak praktyka pokazuje, że wcale tak nie jest - wciąż istnieją analfabeci, debile,
@oooomakarena: Sprawdź przeciętny poziom IQ człowieka z 2016 roku a sprzed 60 lat. Sprwadź poziom analfabetyzmu na świecie z 2016 roku a sprzed 60 lat. Byli bardziej ograniczeni, ale ja nie będę w stosunku do przyszłych pokoleń, bo moje poglądy są XXII-wieczne, przyszłościowe, oni będą mieli takie jak ja.
@LudzkieScierwo no właśnie problem w tym, że dalej nie widzę w twoich wypowiedziach czegoś szczególnie nowatorskiego, co wgniotłoby mnie w fotel. tyle obiecujesz, a jak próbuję cię przycisnąć to nic takiego nie mówisz ( ͡° ͜ʖ ͡°) naprawdę nie jestem złośliwa, uwielbiam ludzi wybitnych. problem w tym, że oprócz tego, że sam tak o sobie myślisz, to w twoich wypowiedziach nie znajduję nic wybitnego.
@oooomakarena: Prześledź moje wpisy a poznasz dokładnie linię moich poglądów. Nic nowatorskiego? Oczywiście, istnieli ludzie którzy mieli moje poglądy zanim jeszcze się urodziłem. Nie twierdzę, że jestem prekursorem wszystkich poglądów które wyznaję. Nie chcę wgniatać Cię w fotel, nie szukam poklasku.
@LudzkieScierwo: "Rozważałem 2 różne klasy w tej samej szkole i do dziś nie wiem czemu postawiłem akurat na tę klasę, a nie inną. Zdając się na ślepy traf, dopełniłem swego przeznaczenia, które splotło moje losy z dziewczyną, która całkowicie zmieniła moje życie."
@oooomakarena: Wiem że przeczytałaś ten fragment. jednak nie zrozumiałaś kontekstu owego przeznaczenia. Poza tym zauważyłem, że cały czas komentujesz i czytasz moje wpisy, wydaje mi się, że się we mnie zadurzyłaś i próbujesz mnie poderwać. Mam rację? Pewnie tak, bo zwykle ją mam. Oczywiście zaprzeczysz, no ale wszystko na to wskazuje..
@LudzkieScierwo: 77 lat temu wojna miała na celu oczyszczenie Europy ze Słowian na przykład. Zginąłbyś i tak, więc w tej sytuacji opłacałoby ci się walczyć, ponieważ walczysz nie za ojczyznę, a za siebie ( ͡ ͜ʖ ͡)