Wpis z mikrobloga

Wczoraj wypróbowałem okulary Scopos 30mm, Sky Watcher UWA 15mm i Sky Watcher UWA 9mm w Syncie 8". Choć znajdowałem w obszarze ciemnego nieba to jednak seeing był mizerny, Drogę Mleczną było widać fajnie, z zarysowaną strukturą, ale w optyce niebo przez całą noc wydawało się tak nieprzejrzyste, że nawet przez lornetkę było dość mało gwiazd widać(w porównaniu do tego co miałem okazję wcześniej w tamtych rejonach zobaczyć) i miałem do dyspozycji tylko 1.5 godziny ciemnej nocy między 0:00 i 1:30, potem zaczęło jaśnieć. Powodem utrudnień były cirrusy i wilgoć(kilka razy musiałem "suszyć" zaparowane okulary i lornetkę).
Przejdę teraz do tego co udało mi się zaobserwować:
- Księżyc - ponieważ świecił już od wieczora więc poszedł na pierwszy rzut, przez wszystkie okulary wyglądał fajnie bez żadnych odblasków, w bardzo dobrej jakości obrazu.
- Jowisz - w UWA 15mm prezentował się ok, w UWA 9mm wyśmienicie, szerokie pole, super ostrość obrazu i bardzo dużo detali przy 133x powiększeniu.
- Mars w UWA 15mm było widać już ciemne szczegóły powierzchni, w UWA 9mm jakość obrazu znów skoczyła o rząd wielkości i oglądałem świetny obraz czerwonej planety.
- Saturn w każdym okularze wyglądał super (w maju ledwo udawało mi się ostrość łapać),w UWA 9mm widziałem go najlepiej ze wszystkich planet, z wyraźną przerwą Cassiniego, strukturą i kolorami powierzchni.

Z DSO próbowałem dostrzec M13 i Andromedę jednak jak pisałem seeing na obiekty głębokiego nieba był bardzo słaby.
M13 złapałem gdzieś po 1:00, w Scoposie była najjaśniejsza, jednak w każdym okularze widać ją było jako ledwo widzialną szarą kulkę, Andromeda tylko w lornetce, ale również bardzo słabo widoczna. Tak więc trochę się zawiodłem.

Z wniosków mogę powiedzieć, że jak macie Synte 8" to UWA 9mm 66 st. jest naprawdę fajną i tanią alternatywą do obserwacji planet dla kitowego 10mm (który ma ostry obraz tylko w centrum i trzeba co chwilę teleskop przesuwać). Ja swój okular kupiłem na giełdzie, wygląda jak nowy a ponad 1/3 ceny zaoszczędziłem.
Poza tym w Syncie 8'', gdy chcemy oglądać obiekty blisko zenitu nie obejdziemy się na dłuższą metę bez szukacza z kątówką, bo zwykły tylko wywołuje, rozdrażnienie ból w plecach.

#synta8 #lornetki #astronomia #skywatcher #stargazing
  • Odpowiedz