Wpis z mikrobloga

Największa bomba która wybuchła w UK po wojnie, została zdetonowana przez IRA w centrum Manchester'u. Już niedługo 20 lat od tego wydarzenia.

W sobotę 15 Czerwca 1996, jak oceniono 1500 kilogramowa bomba, została zdetonowana na Corporation Street

Mimo tego, że w najbliższym otoczeniu robiło zakupy i pracowało około 75-80 tysięcy ludzi - nie było ofiar śmiertelnych, kilkaset osób zostało rannych, głownie z powodu latających odłamków szkła.

Służby dostały zawiadomienie o bombie na ok 90 min przed eksplozją. Z pomocą ochroniarzy z okolicznych sklepów, udało im się oczyścić teren z ludzi na 400m od samochodu zawierającego ładunek. Jednak eksplozja spowodowała, że odłamki poleciały na odległość 800m, a grzyb po wybuchu uniósł się na ok 300m

Następnego dnia w Manchester, odbył się mecz Euro96, pomiędzy Rosją i Niemcami.

W 0:47 można zobaczyć typową brytyjską skrzynkę na listy, która mimo tego jak blisko doszło do wybuchu i tego jak została zniszczona okolica, nie została prawie w ogóle uszkodzona. Po rekonstrukcji tej części miasta została ona ustawiona w tym samym miejscu co poprzednio. Dzisiaj widnieje na niej tabliczka upamiętniająca tamte wydarzenia.

Pomimo tej akcji, mieszkańcy wyrażali także zadowolenie z faktu, że ta część miasta uległa zniszczeniu.
Powszechnie bowiem uważano, że był to jeden z najgorszych planów przebudowy w ówczesnej UK. Projekt datowany na lata 60-70te, lata kiedy w UK zniszczono pod "nowoczesną" przebudowę wiele znaczących historycznie budynków i zastąpione je potworkami.

#uk #manchester #ira #zamach #zamachbombowy #historia #ciekawostki
k.....v - Największa bomba która wybuchła w UK po wojnie, została zdetonowana przez I...
  • 17
  • Odpowiedz
  • 1
@Jurigag mhm. Dokładnie tak było. Sami sprowadzili ludzi, kazali im się wysadzić w powietrze i strzelać do Francuzów a potem się zdziwili jak to zrobili.
Mhm. Dokładnie tak.
  • Odpowiedz
@Ofacet: no nie wmówisz mi że nie kuźwa, znaczy cała europa w sumie będzie odpowiadała po części za to co w ciągu najbliższego miesiąca wydarzy się we francji
  • Odpowiedz
  • 1
@Jurigag hm... zastanówmy się... islamscy radykałowie? Błędy w ulokowaniu rodzin muzułmańskich? Wojny na Bliskim wschodzie prowadzone przez USA i okazyjnie nato? Bieda i rozgoryczenie młodych muzułmańskich Francuzów? No sporo jest powodów.

Wierz mi lub nie ale nikt terrorystów w ostatnim czasie nie sprowadzał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ofacet: jak to nikt nie sprowadzał ? europa sprowadzała przecież, niemcy, francja, anglia przez cały czas to robią, co ty #!$%@? za głupoty ? i co my jako europa musieliśmy ich zapraszać do siebie ? XD nie błędy w ulokowaniu rodzin muzułmańskich tylko same ich lokowanie, w ogóle nie powinno być tematu imigrantów, powinni sobie dalej żyć u siebie i tyle, a nie my jako wielki dobroduszny wujek sprowadziliśmy ich,
  • Odpowiedz
@Ofacet: fakty ja ci podałem jak to będzie wyglądało i wygląda, ty podałeś jakieś farmazony totalne, co nas jako europe interesuje co robi usa i co dzieje się w azji ? powinniśmy mieć to w dupie i zająć się sobą, za 20-30 lat jeszcze jak jakimś cudem bedzie istniał wykop i nie zostanie usunięty przez islamistów to wejdź tutaj i przeczytaj mój komentarz, o ile nas wszystkich nie wybiją xD
  • Odpowiedz