Aktywne Wpisy
Verae +18
#gonciarz chyba tu jeszcze tego nie było na tym tagu
i w sumie nadal nie wiem, jakie tu są zarzuty i co takiego gonciu zrobił tej lasce, o której mowa na screenach.
i w sumie nadal nie wiem, jakie tu są zarzuty i co takiego gonciu zrobił tej lasce, o której mowa na screenach.

SmugglerFan +70

Mam parę pytań do tych, którzy mają już jakieś doświadczenie w wydawaniu gierek:
1) Jak wygląda sprawa z tytułami gier? Jak już wymóżdżyłem jak gra ma się nazywać to zaprzątać sobie głowę czymś więcej niż zajęciem domeny www i ew. na steamie lub sklepach mobilnych? Zastrzeganie nazwy w urzędach chyba jest nieopłacalne dla kogoś kto nie ma siana i nie wie, czy projekt przyniesie wymierny profit ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2) Jak zechcę wrzucić grę na Greenlight to mogę to zrobić jako osoba prywatna, czy koniecznie na tym etapie muszę już mieć firmę/DG?
Pozdro!
@wert120: Co do tego to jestem spokojny. Bardziej chodzi mi o to, żeby ktoś mi tej nazwy nie zajumał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A, no i dzięx za odpowiedź!
@NukeButton: przez www można sprawdzić czy nazwa jest zastrzeżona (trade mark) jako nazwa gry. Tu np. Overwatch od Blizzarda https://www.tmdn.org/tmview/get-detail?st13=CA500000167100900
Zgłoszenie TM można załatwić przez neta i kosztuje ok 1000$.
Zwykły śmiertelnik się tym nie przejmuje, a jak zarobi dużo kasy to wtedy rejestruje - dla własnego spokoju i łatwości życia (jak masz TM i znajdziesz klona to ślesz info do platformy i skasują).
Jak
Mam to szczęście, że chyba nie ma nic z tym tytułem, TM też nie zarejestrowany, a domena już jest moja (.com i.pl) :)
Pozdro!