Wpis z mikrobloga

#inpost #paczkomaty

W ostatnim czasie jakość Paczkomatów leci na łeb na szyję, przynajmniej w moim regionie.
Zamówiłem w przeciągu dwóch tygodni cztery paczki, z różnych źródeł i miejsc w Polsce. Pierwsza szła z Wrocławia (w linii prostej do mojego miasta ok. 70 km). Wysłana o 13, o 5 rano dnia następnego status, że przekazano do Paczkomatu. Mówię ok, super, dzisiaj będzie. A tu dupa, cały dzień czekałem i żadnej wiadomości.
Następnego dnia powtórka z rozrywki, nowe statusy o przekazaniu do Paczkomatu - tym razem jednak koło 12 faktycznie dostałem smsa i paczka była gotowa do odbioru.

Druga paczka przyszła ok.

Trzecia tak samo jak pierwsza - najpierw sms, że przekazano do Paczkomatu i dupa, nie było. Pojawiło się w sobotę rano (wysłana w czwartek, piątek już w moim rejonie, w sobotę dopiero do odbioru).

I teraz czwarta, kuriozum trochę. Wysłana z Olsztyna (drogą jakieś 400 km), o 18, dzisiaj o 8:30 rano była już wydana do Paczkomatu. Mówię super, będzie dzisiaj. A tu dupa. Dzień się właśnie skończył, 4 minuty po północy i nic. Zakładam, że będzie jutro, ale jestem mocno zawiedziony, bo jeśli #kurier albo #pocztapolska da status, że wydano do doręczenia to zawsze tak było i przesyłkę otrzymałem (nie liczę Siódemka, ale to #podkurier).

Także, @paczkomaty_pl i ekipa Inpost - nie wiem kto zawinił, ale proponuję coś z tym zrobić, bo jak ja przestanę korzystać z Paczkomatów to odejdzie Wam tylko jeden klient, ale jak takich osób będzie w skali kraju ciutkę więcej to nie będzie to raczej powód do zadowolenia.
Kiedyś się tak nie zdarzało - paczka niekoniecznie zawsze była następnego dnia roboczego (przeważnie była), ale przynajmniej statusy nie robiły w ciula.
Jeśli coś to da to mogę na priv/na priv FB podać numery przesyłek.
  • 4
@WatchYourBack: o, mam to samo- przedwczoraj dostałam maila ze moja paczka wyrusza do mnie wiec sądziłam ze będzie wczoraj. A tu kicha - wczoraj kolejny mail ze paczka nadana. Do tej pory zawsze paczka nadana rano przychodziła następnego dnia. A tu jakieś maile ze statusami dostaje a paczki nie ma...
@oh_cherry: jak dostajesz maila, że paczka rusza, to oznacza że sprzedawca przygotował etykietę. Dopiero kolejny mail, ze nadana oznacza ze przekazał ją do paczkomatu.
Mnie się zdarzało że sprzedawcy dopiero na 3 dzień wkładali paczki do paczkomatu - etykieta podobno jest ważna 48h i chodzą nadawać paczki tylko 2 razy w tyg.
@Akuku69: nie wiem czy to jest kwestia przeładowania. W mieście są cztery skrzynki, a ta konkretna jest najpóźniej postawiona z nich wszystkich - choć faktycznie, lokalizacja jest chyba najbardziej dogodna z nich wszystkich. Nigdy jednak nie widziałem żeby stał tam jakiś samochód i wydawał paczki, a w okolicy jestem często.