Wpis z mikrobloga

Tejże Mircy z tagu #programowanie - chciałbym się poradzić.
Idę od października na informatykę, jako kierunek zupełnie niezwiązany z moimi dotychczasowymi studiami. Chciałbym wykonać na wstęp oklepany projekt i dla wielu z was pewnie wręcz na poziomie piwniczanym - sterowanie mieszkaniem. Aktualnie widzę to tak: postawić serwer u siebie, który mógłby działać cały czas i stanowiłby spoiwo całej logiki, czujników i pozostałych komponentów ze stroną sieciową - docelowo hostowana u mnie stronka www + apka na telefon. Kontakt części fizycznej z serwerem planowałem wykonać poprzez porty GPIO w Raspberry albo port szeregowy (a może radiowo, wifi, się zobaczy). Tyle o ile ze stroną elektroniczną nie bedę miał raczej problemów (część już jest zrobiona) to w kwestiach sieciowych leżę jak na ten czas. Postawiłem u siebie serwer Apache i ogarnąłem podstawy HTML,CSS,JS ale generalnie to nadal jestem dość zielony. Z frontendem bym sobie już raczej poradził, ale w jaki sposób gadać z moim systemem przez neta, wydawać polecenia, uwierzytelniać itd? Mógbły mi ktoś doświadczony powiedzieć w jaki sposób taki projekt powinien wyglądać i jakich technologii/frameworków używać? Mam wrażenie że stanąłem przed ścianą, z chęcią bym poczytał coś o tym więcej :|

Wiem, że dużo ludzi robi takie projekty jako swoje prace inżynierskie, być może ktoś ma już takowe doświadczenia. Chodzi mi o ogólny zamysł, czym powinienem się zainteresować w dalszej kolejności, bo już mnie nuży klepanie tutoriali poszczególnych języków (mało to wszystko praktyczne) i kombinowanie pod górkę na temat rzeczy, które są już dawno opracowane. Za każde info baaaardzom wdzięczny.

P.S. Zdaję sobie sprawę że jest dużo takich projektów w sieci, ale w większości przypadków autorzy zakładają, że niektóre rzeczy są dla wszystkich oczywiste. Nie chcę tego wykonać jak baran (kopiując) - chciałbym się tego nauczyć i zrozumieć, bo w kolejce czeka inny, większy pomysł :)
#informatyka #elektronika
  • 8
@qweasdqweasd: gdzie mogę poczytać w jaki sposób można obsłużyć min. wykonywanie skryptów na serwerze, uwierzytelnianie i cała mechanikę na potrzeby mojego projektu. Poglądowo mówiąc - np klikam przycisk na stronce i to powoduje uruchomienie jakiegoś urządzenia (w takim układzie skryptu, który to ogarnie i wyśle sygnał) przy jednoczesnym uwierzytelnianiu - żeby nie było sytuacji, że mi chata zwariuje przez hakera ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@wafel93: Jest bardzo wiele technologii do pisania takich serwerów. Zwykle nie robi się tego od zera, tylko używa się już gotowych frameworków, np. Django + Python, Java + Spring, PHP + Laravel, Node.js, ROR. Oczywiście te rozwiązania się nieco różnią od siebie, ale wszystkie pozwalają odpalać się na serwerze, serwować strony i przetwarzać odpowiedzi.
@wafel93:

Idę od października na informatykę

#!$%@?łeś już w pierwszym zdaniu. A dalej jest tylko gorzej.
Ale sprzedam ci protipa - hajp na IoT skończy się szybciej niż się zaczął. To bańka w którą nie warto inwestować. Co drugi dzieciak z lameduino/lameberry poskładał już sobie "hehe-inteligentny-dom" z listwą przekaźnikową i ds18b20. Nie ma nic interesującego w tak oklepanym projekcie, zwłaszcza, że ty nie chcesz "kombinować na temat rzeczy, które są już
@vvkurvv_ostry: jak mnie to własnie denerwuje - e nie rób, przecież każdy dzieciak robi sobie "hehe-ledy.exe", to uwłacza ludzkiej godności przeca. Chodzi mi załapanie wspomnianych wcześniej przez @sorhu podstaw. Chociażby kwestie operowania serwerem, od czegoś trzeba zacząć w końcu - nie jestem zdania, że każdą komendę należy przecwiczyc 5 razy na studiach i napisać 5 kolosów, żeby stworzyć coś praktycznego xD Zdaję sobie sprawę, że dla Ciebie jest to oklepany temat