Aktywne Wpisy
ZnienawidziszMnie +150
Pare dni temu u znajoma z pracy zatrudniła elektryka do przesunięcia gniazdka o meter w lewo, oczywiscie ceny nie ustalili przed tylko w trakcie pracy i jak się dowiedziała że chlop chce 300zł to zaczęła sie termedyja za co itp. Chlop jej rozpisał 50zł zlokalizowanie przewodu dzieki czemu unikneli kucia metrowego rowka, 50zł wykucie otworu + montaż puszki i zaklejenie starej puszki,100zł przedłużanie i łączenie przewodów, 50zł materiał i 50zł dojazd (20km)
wjkp +64
Mirki, czy ja jestem #!$%@? czy ktoś mnie chce po prostu w #!$%@? zrobić? Kupiłem w zeszłym tygodniu kawę na allegro bo była 4zl tańsza niż w Lidlu.
KAWA MIELONA LAVAZZA QUALITA ORO 250G.
Okazało się że kawa jest tragicznej jakości, nie ma smaku, i sam wygląd kawy odbiega od oryginału - jest pełno grudek a także kolor jest inny. Podczas zaparzania bardziej przypomina wodę a nie kawę. Kupuję tą kawę od
KAWA MIELONA LAVAZZA QUALITA ORO 250G.
Okazało się że kawa jest tragicznej jakości, nie ma smaku, i sam wygląd kawy odbiega od oryginału - jest pełno grudek a także kolor jest inny. Podczas zaparzania bardziej przypomina wodę a nie kawę. Kupuję tą kawę od
Jest tez domena AD na jednym z nich, komputery łącza się przez pulpit zdalny i nie są wpięte w domenę (ma byc to zmienione ale dojdzie jeszcze VPN bo jest kilkanaście oddziałow i handlowcy), docelowo ma byc większa kontrola nad urządzeniami i użytkownikami.
Tutaj pojawia się pytanie czy do tego wszystkiego można wcisnąć linuxa jako serwer wirtualny, który miałby kontrole nad wszystkimi desktopami (każdy by przeszedł na jakaś dystrybucje, najlepiej darmowa) coś na zasadzie AD tylko żeby można było zablokować np. Montowanie automatyczne pamięci masowych pod usb, włączanie/wyłączanie aktualizacji i ogólnie sprawowanie nad tym wszystkim kontroli, komputery bedą dalej się łączyć zdalnie z windowsem aby moc pracować na jednej konkretnej aplikacji.
Chodzi o to żeby dać jakaś alternatywę dla windowsa, nie da się go całkiem wyrzucić nawet z desktopów, zostało by ich około 20 ze względu na kolejny program tylko pod windowsa.
Plusy jakie z tego rozwiązania by wynikały to kontrola nad aktualizacjami większa niż w przypadku windowsa 10, użytkownicy nie zainstalują głupich gierek i syfu, nie będzie potrzebny antywirus.
Takie rozwiazanie nie musi wygrać bo wiem jakie są tez wady, dużo roboty z migracja, moze się coś sypać i będzie więcej zabawy niż z windowsem bo od paru lat na linuxie nie siedzę, chodzi tylko o to żeby podsunąć możliwości i jakieś plusy które da takie rozwiazanie, tylko do przemysleń ;)
#linux #windows #serwerownia #sieci #pytanie