Wpis z mikrobloga

@Naciass: Dość często. W dzieciństwie to była jednak norma- miałem kilka schematów snów- kilka wymyślonych miejsc( pamiętam je do dziś), które powtarzały się na przemian. Niestety jak byłem młody to większość moich snów to były koszmary.
  • Odpowiedz
@Naciass: mam takie miejsce, co najlepsze śni mi się dość często i pamiętam je nawet jak się obudzę. Jest to drewniany dom w górach, taki bardzo stary z dużych pomalowanych od zewnątrz na biało bali. Zawsze w tym śnie obserwuję przez okno las który jest niżej w dolinie, między lasem a domem rośnie gęsta i wysoka trawa, bardzo zielona, zawsze panuje tam idealna pogoda, kilka chmurek na niebie i ciepły
  • Odpowiedz
@Naciass: Myślę, że to zjawisko jest bardzo pomocne w ćwiczeniu świadomego snu. Oczywiście miewam takie sny powtarzające się od czasu do czasu, a dodatkowo lokalizacje, które w nich występują przypominają mi się na jawie z bardzo dużą dokładnością.
Dlaczego wspomniałem o świadomym śnieniu? Bo wydaje mi się, że dużo łatwiej jest zdać sobie sprawę z tego, że się śpi właśnie śniąc o znanych już lokalizacjach.
Ogólnie uważam, że mózg generuje
  • Odpowiedz
@Naciass: Mam takie miejsca, a co więcej, dokładnie wiem pomiędzy którymi dzielnicami mojego miasta da się te miejsca znaleźć. W rzeczywistości jednak nie ma nic pomiędzy tymi dzielnicami, bo one ze sobą bezpośrednio sąsiadują ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Ale jestem trochę pod wrażeniem, że mój umysł kreatywnie "rozpycha" mapę.
  • Odpowiedz
@Naciass: Mam taki "świat snów" który częściowo pokrywa się z rzeczywistym, dlatego często to mylę, ale zazwyczaj gdzieś w połowie snu orientuję się, że to jest ten inny świat. Co ciekawe, kiedyś przyśniło mi się, że moją siostrę pożarł krokodyl i od tego czasu nie przyśniła mi się ani razu () Czyli w tym drugim świecie ona już nie żyje.
  • Odpowiedz
@Naciass: Tak. Np. w świecie moich snów istnieje alternatywna wersja miasta w którym mieszkam. Niektóre jego miejsca i obiekty, które nie istnieją naprawdę, śnią mi się regularnie od dzieciństwa ;E
  • Odpowiedz
@Naciass: ostatnio jakoś nie miałem takich snów, ale kiedyś często

Zdarzało się tak że jak gdzieś szedłem w śnie to wiedziałem gdzie skręcić i co znajdę za zakrętem bo już tam byłem pare razy xD
  • Odpowiedz
@Naciass: Dawno temu parę razy śniło mi się, że w miejscu parę kilometrów ode mnie na polanie budują stację paliw. Parę lat później zaczęła się budowa. Dziwne uczucie miałem jak tamtędy przejeżdżałem.. ;)
  • Odpowiedz
@Naciass mam swoj wroclaw, ktory nie wyglada jak wroclaw... i dosyc czesto mi sie sni ;d inne miejsca tez sie powtarzaja i nawet nie wiem czy kiedykolwiek to wiedzialam na zywo czy to tylko modyfikacja mego mozgu
  • Odpowiedz