Wpis z mikrobloga

Dla ciekawskich interesujący fragment na temat historii Polski w rosyjskim programie sprzed kilku dni. To jest rozmowa zaraz po tym gdy rosyjski politolog zarzucił Polsce, że chce wojny z Rosją więc jest z tamta wypowiedzią powiązana.

https://www.youtube.com/watch?v=4U7lWAb-V4M

25:30
Ukrainiec (UA) mówi, że zanim zacznie się obwiniac inne kraje, trzeba pamietać, że były cztery rozbiory Polski
- głos w tle "dlaczego"?
- UA - "a kto dzielił Polskę?"
- Prowadzący program (PP)- "a kto rodzielał Polskę"?
Słychac jakieś głosy w tle ale prowadzący podłapuje temat
PP - "naa kto dzielił Polskę? sekundeczkę?
25:50 i potem 25:56 widac, że stojacy obok UA gość zakrywa twarz dłonią i śmieje sie. Potem będzie do tego nawiązanie.
Prowadzacy po raz kolejny zadaje pytanie o to kto dzielił Polskę.
UA najpierw jednak mówi, że w Polsce jest tęz germanofobia ale Niemcy potraifa to neutralizowac a nie jak Rosjanie tylko rakietami straszą.
26:18
UA - "a kto Polskę, a wy nie wiecie kto Polskę rozdzielał?"
PP - "Nie, ja was pytam"
UA - "Wy nie wiecie?"
PP - "niczego nie wiem, kto podzielił Polskę"
UA - " I Niemcy i Rosja. Nie było paktu Ribbentrop Mołotow? Nie było? - Był"
PP - "Pakt R-M? A przy czym tu pakt Ribbentrop Mołotow?"
Coraz głośniej potwarza to pytanie kilka razy.
UA - "Zanim zacznie się obwiniac inne kraje, mówić, że one rusofobskie, trzeba popatrzeć jaką nieprosta droge przeszedł ten kraj".

Prowadzący nawiązując do śmiejąego sie wczęsniej gościa pyta:
PP - "A co takiego smiesznego wy usłyszeliście Grigorij Markowicz"
GM to Grigorij Amnuel Rosjanin krytyczny wobec historii ZSRR.
GM - "Wasze odpowiedzi"
PP - "Ja nie udzielałem żadnych odpwiedzi"
GM - "Wasz dialog" poprawia sie.
PP - "A jaki jest związek z paktem RM"?
27:10
GM - " Na ten moment gdy ZSRR podpisuje pakt z nazistowskimi Niemcami istnieje tęz umowa pomiędzy Polską a Związkiem Radzieckim, która gwarantuje nieagresję ZSRR na Polskę".
Rosjanin (RUS)
RUS- "kiedy my nie napadaliśmy, ochroniliśmy ukraińską i białoruską ludność"
GM - Ironicznie "Jasne, tak tak"
RUS - "Historii nie znasz człowieku"
GM - "Tak nie znam, oczywiście." Potem doświadczenie pokazuje, że podpisane umowy z ZSRR i Rosją nie sa dotrzymywane. I inne narody o tym pamiętają.
Wraca temat 31:00
PP - "Pakt Ribbentrop Mołotow ZSRR podpisał jako ostatni kraj w Europie"
GM - "Pakt RM podpisało wiele krajów? Ja słyszałem o dwóch tylko"
PP - "Wszystkie kraje w Europie. Ja daje słowo honoru. Boże mój."
Inny Rosjanin - "Podpisali umowy z Niemcami. W tym Polska umowę po której odkroiła okręg cieszyński"
PP "Grigorij Markowicz po prostu nie w temacie. Pakt Ribbentropa Mołotow to po prostu umowa o przyjażni i dobrosąsiedzkich stosunkach. Typowa umowa pomiędzy krajami." I powtarza, że on sie tak nazywa przez to kto podpisywał, ale inni podpisywali takie same pakty.

Jest to oficjalna rosyjska interpetacja paktu RM. Przedstawiona niedawno przez Putina na spotkaniu z A.Merkel. Kanclerz Niemiec jednak oponowała stwierdzajac, że inaczej ocenia ten układ i przypomniała tajny protokół o którym tu Rosjanie nie powiedzieli. A nawet skłamali, że zajecie Cieszyna wynikało z umowy o niestosowaniu przemocy pomiędzy RP a III Rzesza.
Rosjanie tradycyjnie na duża skalę swoje występki zarzucaja innym a własnych sie wypieraja.

Walka o narzucenie swojej wizji poczatku II wojny będzie się toczyć i kiedyś może być ważniejsza niż "polskie obozy". Istotne jest dla nas to, że Ukraina ocenia pakt RM podobnie jak my (co bardzo irytuje Rosjan). Białorus nadal bliższa jest rosyjskiemu spojrzeniu.

http://www.tvp.info/20001254/putin-w-obecnosci-merkel-usprawiedliwia-pakt-ribbentropmolotow-polska-padla-ofiara-polityki-ktora-sama-probowala-prowadzic

#rosja #ukraina
#rosyjskiemediaopolsce
szurszur - Dla ciekawskich interesujący fragment na temat historii Polski w rosyjskim...

źródło: comment_55RCDJvJtzJkNktTo0Ys9wPo8Sp03Q98.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Istotne jest dla nas to, że Ukraina ocenia pakt RM podobnie jak my (co bardzo irytuje Rosjan). Białorus nadal bliższa jest rosyjskiemu spojrzeniu.

@szurszur: a wiadome czynniki w Polsce- dziwnym trafem, głownie "narodowe" - z uporem debile wsadzającego c---a do odkurzacza starają się ciemnemu ludu wmówić, że Ukraina to tylko i wyłącznie UPA, a Białoruś taka cacy, taka śliczna.
  • Odpowiedz
że Ukraina to tylko i wyłącznie UPA

@szurszur: @OldFuckinPyroRex: Nie tylko UPA. Jeszcze OUN, 14 dywizja grenadierów "SS GALIZIEN" (14. Galizische SS-Freiwilligen-Division; Freiwilligen czyli "доброволцы", ochotnicy, odpowiedzialni za liczne zbronie na Polakach; i ich rzekomy udział w tłumieniu powstania warszawskiego), SS "Beyersdorf", Ukrainische Hilfspolizei, 31. Schutzmannschafts-Bataillon der SD (legion wołyński) ; współczesne bataliony jak AZOV, biegające ze swastykami na hełmach, czy te łebki od Dirlewangera i tak dalej
  • Odpowiedz
@urwisjakichmalo: Poza UPA i OUN to reszta jest poza głównym oficjalnym nurtem.
Ale ja tu zwracam uwage na możliwości Rosji w walce na pamięc. Zwróc uwage, że oni naszą zwalczaja poprzez swoje wpływy w świecie. Są po prostu gorozniejsi i maja wieksze możliwości.

Czyli Ruscy zwyczajnie zrównują swój pakt Ribbentrop-Mołotow z deklaracją między Polską a Niemcami o niestosowaniu przemocy, podpisaną w Berlinie dnia 26 stycznia 1934 r

@karina-sara-wer:
  • Odpowiedz