Wpis z mikrobloga

0. od dawna nie używałem BlaBlaCar bo wolałem jeździć samemu lub co najwyżej ogłaszać się na jakichś grupach pejsbukowych.
1. wrzuciłem więc ofertę przejazdu na #blablacar
2. podaję cenę 20PLN (przy sugerowanej 22)
3. nie zamknąłem strony i zacząłem robić inne rzeczy
4. "o sprawdzę czo tam na blablacar, ciekawe kto oglądał moją ofertę"
5. >>cena za przejazd: 24PLN
6. "kurdebele.png, musiałem coś źle kliknąć.
7. o jestem wylogowany, zaloguję się i poprawię cenę
8. login.exe
9. >>cena za przejazd: 20PLN
10. prowizja 20% ?!
11. chyba-was-#!$%@?.sh @BlaBlaCar
12. amen.

#gorzkiezale #januszebiznesu
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@opowiemwambajke: Prowizje płacą pasażerowie a nie kierowca, więc Tobie to nic nie robi. Od momentu kiedy wystartował BlaBlaCar zachodziłem w głowę z czego oni zarabiają. Bo z czegoś muszą, to normalne. Poświęcili mnóstwo pracy, czasu i kapitału na wprowadzenie usługi na rynek i przyzwyczajenie ludzi do siebie, teraz wprowadzili prowizje, żeby inwestycja im się zwróciła i żeby w końcu coś zarobić. Jeśli myślałeś, że cokolwiek jest za darmo, to niestety,
  • Odpowiedz
@ElCiesiel: uważasz że jedyną opcją zarabiania na swoim pomyśle jest wysoka prowizja? bo temu że muszą jakoś zarabiać nie przeczę, bo znam realia tego świata i tego się nie czepiam, jednak moim zdaniem jest ona zdecydowanie zbyt wysoka i już raczej z tego portalu korzystać nie będę. czyli zarobią może te 4PLN jeśli ktoś się zgłosi, lecz już ani grosza więcej bo moim zdaniem ta stawka jest zbyt wysoka i
  • Odpowiedz
@carving85: Nie wiem, ja sporadycznie jeżdżę jako kierowca, jak dotąd nigdy jako pasażer.
@opowiemwambajke: Mam dla Ciebie złą wiadomość - kupując browar w żabce płacisz około 30% prowizji. Czas zostać abstynentem. Chce przez to powiedzieć, że prowizje rzędu 20-30% to norma w naszym świecie niezależnie od branży. Ale jasne, jeśli Ci się to nie podoba, to oczywiście, że możesz nie korzystać. Ja jednak dalej uważam, że ceny BlaBlaCar
  • Odpowiedz
@ElCiesiel: Sprawdziłem jest opłata 4 zł ale wyszukując przejazdy ta opłata jest wliczona więc to ta sama opłata o której mówił @opowiemwambajke:
Więc jak dla mnie 4 zł to nie tak dużo jedynie raz byłbym przez to wkopany bo nic na koncie nie miałem a tą opłatę trzeba zapłacić od razu. na szczęści miałem jeszcze te darmowe rezerwacje.

A co do ceny blablacaru nie zawsze jest taniej -polskibus
  • Odpowiedz
@ElCiesiel: @carving85: już widzę jakieś porównania z dupy i odwołania do browarów w żabce więc postaram się najprościej jak umiem:

1. jest sobie trasa z A do B.
2. ruch całkiem spory bo A to takie typowe niewielkie miasto na prowincji, a B to duży ośrodek uniwersytecki, korporacyjny etc.
3. opcje na transport są takie:
a) bus/autobus - cena 25-35PLN (chyba,
  • Odpowiedz
@opowiemwambajke: Ale ja jako osoba która jedzie raz na jakiś czas wolę wejść na blablacar zapłacić im to 4 zł i mieć ładną wyszukiwarkę czyli wygodę znalezienia przejazdu, większą pewność że ta osoba przyjedzie, jakieś opinie o tym kierowcy w jednym miejscu. Zamiast szukać na grupach na fb(z którego nie korzystam tak naprawdę i moje konto wygląda trochę jak fake konto więc jeszcze musiałby mnie ktoś chcieć zabrać) A tak
  • Odpowiedz
@carving85: no i o to chodzi. każdy sobie wybiera to co mu bardziej pasuje.
nie miałem na celu przekonywać świata że blabla jest #!$%@? (bo nie jest) i że nie warto z niego korzystać. chciałem tylko wyrazić mój szok i niedowierzanie wynikające z niespodziewanej różnicy w cenie między tą którą podałem i która mi się wyświetla, a tą widzianą przez pasażera.
  • Odpowiedz