Wpis z mikrobloga

via Android
  • 4
@Stelmi00: No i o to chodzi, człowiek chce sobie spokojnie wziąć sztukę, dwie dla siebie, a tutaj przychodzi byznesmen od siedmiu boleści i skupuje cały asortyment.
  • Odpowiedz
@mirko9: Ktoś mu zabroni kupić wszystko? Równie dobrze ty możesz przyjść i kupić wszystko. Możesz mieć żal jedynie do sklepu że mieli zbyt mało lub nie dali reglamentacji.
  • Odpowiedz
@mirko9: A niby dlaczego mam zamawiać w hurtowni? Prowadząc interes chcę zarobić. Minimalizacja kosztów, maksymalizacja zysku. Kupuje tam gdzie jest najtaniej i #!$%@? mnie to czy to się nazywa fabryka, hurtownia, bar u wieśka czy biedronka. Rozumiem, że na takiej zasadzie równie dobrze mogę ci powiedzieć ZARABIASZ 4TYSIE TO KUPUJ W ALMIE A NIE W DYSKONTACH.
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Jednak faktem jest, że z pozycji 'zwykłego' klienta jest to mega #!$%@?ące. Jasne, że przedsiębiorca będzie szukał gdzie najtaniej i nie można go o to winić. Ale dyskonty/supermarkety to, z tego co wiem, sklepy detaliczne i taki hurt powinien być zabroniony. Niestety, sklepy mają to w dupie - dla nich najważniejsze, żeby wrzucić dobrą ofertę do gazetki - Janusz z Grażyną przyjdą i to się liczy. A, że towar z
  • Odpowiedz
@niceman: Niby dlaczego powinien być zabroniony? Kto pierwszy ten lepszy. Chce i ma pieniądze to niech kupuje. Niczego złego przecież nie robi. Jak ktoś weźmie ostatnie świeżo wypieczone bułeczki z pieczywa przed tobą to też go w myślach klniesz, że NA #!$%@? CI STARA PRUKWO 6 BUŁEK JAK CI DWIE STARCZO DAJ JEDNĄ.

To, że asortyment się skończył to nie wina klientów tylko sklepu. Nigdzie w polskim prawie nie ma ograniczenia
  • Odpowiedz
Niby dlaczego powinien być zabroniony?

@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol:

Sprzedaż detaliczna (definicja):

Sprzedaż towarów własnych i komisowych (nowych i używanych) w punktach sprzedaży detalicznej, placówkach gastronomicznych oraz innych punktach sprzedaży (np. składy, magazyny)w ilościach wskazujących na zakup dla potrzeb indywidualnych nabywców.

źródło: http://stat.gov.pl/metainformacje/slownik-pojec/pojecia-stosowane-w-statystyce-publicznej/473,pojecie.html

Jeronimo Martins Polska S.A. jest właścicielem Biedronki - największej sieci detalicznej w Polsce, mającej ponad 2650 sklepów w ponad tysiącu miejscowości.

źródło: http://www.biedronka.pl/pl/onas/kim-jestesmy

Choćby dlatego.

PS: Biedronka użyta jako przykład
  • Odpowiedz
@niceman: Chyba nie masz pojęcia czym jest firma. Jeśli firma się w czymś specjalizuje, jej działalność polega na czymś to nie znaczy, że musi wykonywać tylko i wyłącznie daną czynność.

Pan mieczysław ma Firmę Handlowo Usługową. sprzedającą węgiel. W działalności podstawowej ma wpisane sprzedaż węgla. Ale to nie znaczy, że pan mietek nie może sobie dorabiać np na transporcie bo akurat dysponuje wywrotką.

Definicji urzędu statystycznego nawet nie komentuję bo przytaczanie
  • Odpowiedz
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: Rozmawiamy o formie organizacji sprzedaży, a Ty za przykład dajesz kwestie dotyczące obszaru działalności. Super.

Zresztą, ja nie mówię o kwestiach prawnych. Prawnie taka sprzedaż nie jest zabroniona, zapewne nie bez powodu. Mówię o byciu fair wobec zwykłego Janusza, który przychodzi na zakupy. Nie podoba Ci się definicja - spoko, ale i tak wszyscy wiemy co oznacza słowo 'detaliczny' - nosz #!$%@?, wystarczy zajrzeć do jakiegokolwiek słownika języka polskiego. I
  • Odpowiedz