Jak przeskoczyć z poziomu B2- na płynne porozumiewanie się? Czytanie codziennie reddita/zagranicznych portali? Duolingo? Może zacząć "myśleć" po angielsku?
Osoba posługująca się językiem na tym poziomie rozumie znaczenie głównych wątków przekazu zawartego w złożonych tekstach na tematy konkretne i abstrakcyjne, łącznie z rozumieniem dyskusji na tematy techniczne z zakresu jej specjalności. Potrafi porozumiewać się na tyle płynnie i spontanicznie, by prowadzić normalną rozmowę z rodzimym użytkownikiem danego języka, nie powodując przy tym napięcia u którejkolwiek ze stron. Potrafi formułować przejrzyste wypowiedzi ustne i pisemne w szerokim zakresie tematów, a
@fryne_: Dlatego napisałem z minusem - tzn. to nie ja sobie wymysliłem. bo byłem na praktykach zagranicznych w Irlandii i mi nauczycielka (jest native speakerem) po kursie językowym takie wystawiła. Taką nogą nie jestem z anglika, mozna różnie interepretowac "płynnie".
@beliver: 1. Nauczyć się poprawnie wymawiać angielskie głoski (są inne niż w polskim) -> IPA pomoże
2. Uczyć się gramatyki całymi zdaniami metodą supermemo. Np wpisać zdanie z neta/książki (np. Grammar in use) całe po polsku, kazać tłumaczyć na angielski. Uczyć się na głos. Będziesz gadał za miesiąc, albo szybciej.
Jak przeskoczyć z poziomu B2- na płynne porozumiewanie się?
Czytanie codziennie reddita/zagranicznych portali? Duolingo? Może zacząć "myśleć" po angielsku?
Ktoś podzieli się doświadczeniem?
1. Nauczyć się poprawnie wymawiać angielskie głoski (są inne niż w polskim) -> IPA pomoże
2. Uczyć się gramatyki całymi zdaniami metodą supermemo. Np wpisać zdanie z neta/książki (np. Grammar in use) całe po polsku, kazać tłumaczyć na angielski. Uczyć się na głos. Będziesz gadał za miesiąc, albo szybciej.
tu masz jeszcze linka do fajnych ćwiczeń: http://www.englisch-hilfen.de/en/exercises_list/alle_grammar.htm
Jak zrobisz bazę w anki, to możesz użyć syntezatora mowy
I nie zapomnij