Wpis z mikrobloga

Alez przytłaczający i pociagajacy zarazem jest Niu Jork!

Wybaczcie brak polskich ogonkow, z jakiegos powodu wylaczyla mi sie opcja slownika w telefonie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

W antropologii kulturowej istnieje pewne problematyczne zagadnienie: czy dana jednostka ludzka wychowywana od mlodosci w danym kregu kulturowym w jest w stanie sie z niego wylamac i zagniezdzic w innym? Wiekszosc naukowcow oraz zdrowy rozsadek mowia, ze nie.

Chodzac ulicami NYC zastanawialismy sie, co czuc mogl w latach 30 prosty chlop polski emigrujacy z zabloconej, zagnojonej wsi galicyjskiej do tego lepszego swiata. No przeciez osrac sie musial. No i pewnie zrobil to, po czym zdjal spodnie, siadl przy rzece i je upral, potem powiesil na sznurku nad ulica i sobie schly. I tak tez robily i robia wszystkie narody - przywiozly ze soba czesc swego swiata, przez co NJ wyglada jak patchwork zrobiony z roznych narodow, kultur i jezykow.

Wczoraj bylismy w Instytucie Polskim, ktory miesci sie na 46. pietrze... Empire State Building. Wchodzac do lobby ja, prosty chlopak z rozwijajacego sie kraju Europy Srodkowej, w roku 2016 zostalem zmiazdzony pieknem budynku powstalego ponad 80 lat temu.

I ja rowniez uwazam, ze sie z kultury swojej wyrwac nie da... chyba ze chodzi o Nowy Jork - bo on juz te wszystkie kultury ma i posiada.

Troche dlugo i rozkminowo mi to wyszlo, ale u Was teraz nocna, wiec wszystko przejdzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja zas sie szykuje do pierwszego koncertu na trasie, juz za 3 godziny. Wolam #emigracja oraz #nyc moze ktos zdazy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Lapcie fotke z Instytutu! (Wiem, nic na niej nie ma)

#hanblog #stanynacebulowo
tm0026 - Alez przytłaczający i pociagajacy zarazem jest Niu Jork!

Wybaczcie brak pol...

źródło: comment_NQHP7LjGMB7dkNChRVF0EUHrEEGWaJqO.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tm0026: stary cala Ameryka Polnocna, no dobra, Kanada i USA to tygiel wszystkich narodow swiata, tam nie ze jestes nie u siebie bo kazdy w jakiejs czesci jest u siebie. To inne miejsce niz np Wyspy, niby wiele kultur ale jest jednak poczucie ze jestes gosciem bo ani z nas Brytyjczycy ani Irlandczycy czy inni Szkoci. W kazdym razie chlon miasto ile sie da. Moj kolega, ktory wrecz chorobliwie Stanow
  • Odpowiedz
@callmemiro: nie musisz, ale generalnie obserwuję od jakiegoś czasu nasilenie wyrażania opinii o wszystkim, mieć możliwość to nie znaczy być zobligowanym do czegoś. A kontynuując, choć wątek imo tego nie wymagał robi się spam we wpisie kolegi. Nie traktuję tego jako atak, po prostu nie rozumiem, dlatego pytam.
  • Odpowiedz
30sekund przeglądania Twoich postów na mirko i możnaby powiedzieć, że nikt cię nie pyta a Ty się udzielasz więc nie za bardzo cię rozumiem.

@callmemiro: jeśli nie widzisz różnicy to twój problem.
Jeśli sądzisz, że spam występuje tylko na elektrodzie (forach) to też nie mam pytań. Potem sam gównocontent pod wpisami czy silące się na śmieszne wypowiedzi. Całego wypoku nie zmienię, ale ta sytuacja bezpośrednio mnie dotknęła, stąd reakcja.
Zaciekawiła
  • Odpowiedz