Aktywne Wpisy
mirko_anonim +41
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jestem facetem po 30tce. Mam narzeczoną tez po 30tce z którą jestem od jakiś 8 lat, od 7 lat mieszkamy ze sobą. Zaczyna pojawiać się kwestia dzieci. Zawsze miałem w głowie, że chce mieć dzieci ale to "kiedyś", "nie teraz". No ale czas leci i różowa naciska, że to już pora. Wcześniej też miała takie podejście, że "kiedyś". Nawet bardzo pilnowała antykoncepcji i tak dalej. Ale jak widzę dzieci
Jestem facetem po 30tce. Mam narzeczoną tez po 30tce z którą jestem od jakiś 8 lat, od 7 lat mieszkamy ze sobą. Zaczyna pojawiać się kwestia dzieci. Zawsze miałem w głowie, że chce mieć dzieci ale to "kiedyś", "nie teraz". No ale czas leci i różowa naciska, że to już pora. Wcześniej też miała takie podejście, że "kiedyś". Nawet bardzo pilnowała antykoncepcji i tak dalej. Ale jak widzę dzieci
konserwix +92
public static int reszta(String s, int p) {
int result = 0;
for (int i = 0; i < s.length(); i++) {
int cyfra = s.charAt(i) - '0';
result = (result*2 + cyfra) % p;
}
return result;
}
#programowanie #algorytmy #matematyka #matura z informatyki ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Po pierwsze funkcję length() wywołujesz mnóstwo razy. Przesuń przed pętlę (w dodatkowej zmiennej) bo to nieoptymalne.
Więc cały ten kod który wkleiłeś bez " % p"...
Jak się przyjrzysz dokładnie, to jest to zamiana liczby na system dziesiętny.
I w tej pętli dodajemy " % p", czyli wszystko robimy modulo p.
(Dzięki temu result nie wychodzi poza p, czyli działamy na małych liczbach, czyli jest sprytne.)
I już.