Wpis z mikrobloga

Wstałem rano. Łąka pachniała wiosną i pomyślałem sobie o ludziach, którzy zamiast pracować będą dzisiaj grali w betę

G'woli wyjaśnienia, dla tych którzy oczekują gry o polowaniu na zwierzęta, zbieraniu grzybów and so on - zdecydowałem najpierw wypuścić coś łatwiejszego do skończenia i mniej niszowego.

Technikalia: javascript / canvas / node.js

#rezogry #gamedev #html5 #javascript #gry
rezoner - Wstałem rano. Łąka pachniała wiosną i pomyślałem sobie o ludziach, którzy z...

źródło: comment_DROaWvvaBcOlGlYWZNWh1GFyCiIWikvN.jpg

Pobierz
  • 18
@jigsaw96: Tak całość działa na WebSocketach i jest łopatologicznie prosta.

Serwer wysyła co kilka milisekund pozycję graczy oraz to co w tej chwili robią (machają siekierą, wyracają się etc) - a klient płynnie przesuwa graczy do nowej pozycji - więc tak naprawdę gra mocno klatkuje (20 fps) - ale robi wrażenie graficzne jakoby chodziła płynnie dzięki tym tweenom. Kiedy klient wykryje, że czynność się zmieniła np machał siekierą - a teraz
@rezoner: @qubeq: Jeżeli po załadowaniu .js nie wyśweitla się menu (przynajmniej w moim wypadku) to wina internetu, a dokładnie domeny w której jesteś zalogowan. W pracy mam chyba coś zablokowane, bo to jedyny internet na którym gierka nie chodzi, a wystarczy że przepnę internet na swój mobilny - i wszystko śmiga. Szedłbym tym tropem.