Aktywne Wpisy
Alladyn777 +37
#zwiazki #rozstanie
Hej mirasy, potrzebuję się wygadać, podzielić się swoim spostrzeżeniami i poradzić.
Wczoraj zakończył się mój 6 miesięczny związek. Wiem, że to krótko ale jednak boli.
To ona zerwała. Myślę, że głównym powodem była moja niechęć do małżeństwa. Rozmawialiśmy o tym, było sporo emocji i od tego momentu coś zaczęło psuć. Wcześniej wspominałem jej o tym i wydawało się, że to zaakceptowała. Najwyraźniej liczyła, że zmienię zdanie.
Dla ścisłości, nie jestem
Hej mirasy, potrzebuję się wygadać, podzielić się swoim spostrzeżeniami i poradzić.
Wczoraj zakończył się mój 6 miesięczny związek. Wiem, że to krótko ale jednak boli.
To ona zerwała. Myślę, że głównym powodem była moja niechęć do małżeństwa. Rozmawialiśmy o tym, było sporo emocji i od tego momentu coś zaczęło psuć. Wcześniej wspominałem jej o tym i wydawało się, że to zaakceptowała. Najwyraźniej liczyła, że zmienię zdanie.
Dla ścisłości, nie jestem
Gluptaki +855
#piwowarstwo
może jakieś zdjęcie?
to normalne, że do gazowanego napoju po wrzuceniu cukru zaczyna się wydzielać CO2. Ma to związek z tzw. napięciem powierzchniowym :).
Pewnie robiłeś zgodnie z instrukcją, dołączoną do puszki?
tu jest filmik
https://vimeo.com/166652333
jak do Coli wrzucisz cukier będziesz miał podobnie.
Ze względu na spore nagazowanie może lepiej skorzystaj z miarki do butelek 0,33.
Albo jeszcze lepiej - następnym razem rób syrop cukrowy i mieszaj w fermentorze przed rozlewem.
@Nemrod: czas fermentacji był tydzien burzliwej. potem przelałem do drugiego fermentora na cichą i wyszło mi z 12 balinga na 3,5 . aktualna temperatura w piwnicy jest 16 stopni
4g cukru przy piwie wysyconym CO2 to wyjdą piwa mocno przegazowane.
@Creativ21:
ja bym dalej rozlewał, ale korzystał z miarki do butelek 0,33. No i szybko kapsluj, zanim piana podjedzie pod szyjkę
- Na przyszłość: do fermentora wsypać wyliczoną ilość cukru, zalać wrzątkiem i na to zlać piwo. Wtedy można rozlewać do butelek bez żadnego pienienia i tego typu problemów.
- dodawałeś cukru do tego brewkita, czy kupiłeś ekstrakt słodowy?
Komentarz usunięty przez autora
@Nemrod: Ekstrakt słodowy niechmielony jasny.
- Dlatego zeszło tylko do 3,5 blg (ekstrakt słabiej fermentuje niż cukier).
- Piwo będzie nagazowane w butelce dzięki pracy drożdży. Te potrzebują cukru i tlenu. Jeśli w szyjce butelki nie będzie powietrza (tlenu), to drożdże za dużo nie zdziałają. Dlatego kapslować zanim piwo/piana podejdzie do samej góry.
rozumiem, że wskazania internetowego kalkulatora nagazowania mogą być dla Ciebie bardziej wiarygodne niż doświadczenie zebrane z 300 domowych warek. Aczkolwiek upieranie się, że przy zastosowaniu 4g sacharozy na pół litra nie ma szans na przegazowanie jest trochę niepokojące, aż chcę się zapytać: czy kiedykolwiek zastosowałeś taką dawkę cukru do refermentacji?