Aktywne Wpisy
Davvs +1102
karpiniusz +316
Sąsiad nosacz dzwonił przez domofon żebym przeparkował bo zająłem mu "jego miejsce". Odmówiłem bo to zwykle osiedle i nie ma tu prywatnych miejsc (każdy parkuje gdzie akurat wolne). Postanowił mnie więc zastawić. Półgodziny później najwyraźniej stwierdził że mam za dużo miejsca i jakoś wyjadę więc przeparkował jeszcze bliżej. Straż miejska wezwana, czekam na rozwój sytuacji (może sam dostanę mandacik ale warto będzie) ( ͡º ͜ʖ͡º)
#bekazpodludzi #
#bekazpodludzi #
Kiedy za dwa lata znów będzie tak blisko to SpaceX wyśle na niego swoją kapsułę kosmiczną Dragon V2
A za kilka okienek go skolonizuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kosmos #spacex #ciekawostki
Dlaczego mieliby wysyłać coś na Marsa, bo jest blisko?
Optymalne okno startowe nie jest wtedy, gdy mars jest najbliżej ziemi.
Ale to, że będzie najbliżej w sensie dystansu nie oznacza, że to jest optymalny moment na wystrzelenie rakiety.
@OCISLY: ale wiesz, że termin jest w EST (Elon standard time) co oznacza, że jeśli wyślą Dragona to najwcześniej za 4 lata.
Już wyjaśniam. EST to czas mierzony w Elon Standard Time - czyli czasie z uwzględnieniem czasu marsjańskiego. Na Marsie dzień jest minimalnie dłuższy - ok 40 min, ale za to rok trwa ok 2x tyle co ziemski.
Jako że data startu jest podawana w EST i dotyczy ona Marsa, można założyć że EST jest już uwzględnione.
@dlaczegownocyjestciemno: caly czas jest widoczny gołym okiem. Jeśli nie ma u ciebie chmur to spójrz na południowy wschód, nisko nad horyzontem widać czerwoną mendę.
@dzangyl: Jowisz jest teraz akurat dość wysoko na niebie więc łatwo go dojrzeć. To teraz chyba najjasniejszy punkt na niebie. Nawet przez prosty teleskop ładnie widać pasy na Jowiszu i jego księżyce. Z Marsem i Saturnem faktycznie jest teraz słabo bo są nisko nad horyzontem i trzeba ruszyć tyłek za miasto.
Pozwól że przytoczę jeden z najbardziej inspirujących cytatów JFK: