Wpis z mikrobloga

@pakkun: jedna sprawa. gdybym chciał kupić nieruchomość komercyjną to lepiej prywatnie pod zastaw hipoteczny, czy zakładając działalność? nieruchomość odrazu zaczyna się zwracać, bo są w niej wynajęte lokale pod sklep i siedzibe poczty reszta budynku jest niezagospodarowana obecnie
@100piwdlapiotsza: Prywatnie pod zastaw, ja posiadam dość dużo ziemi, na której obecnie buduje domy i bawie się w tzw, małą deweloperkę, ale działki to 1, a 2 to materiały więc praktycznie za każdym razem biorę kredyt pod zastaw inwestycji :) Tylko, że ja je sprzedaje a nie wynajmuje, ale jeżeli chciałbyś zajmować się całą administracją itd, i rozwijać to jakoś bardziej to radzę działalność, ale jeśli tylko na małą skalę to
@pakkun: problem w tym, ze mam już biznes. Prowadzę restaurację i niebardzo mam czas na rozwijanie kolejnego. tylko jestem ciekaw jak to wygląda pod względem podatkowym. czy kasując na działalności będę płacił 8% podatku czy 19? co jest bardziej opłącalne i jak to wygląda pod względem podatku od nieruchomości
@Getos pomożesz ? lepiej zarejestrować spółkę zoo czy jednoosobową działalność czy też wziąc na klatę i kupić na hipotekę bez działalności. mam spory majątek w postaci ziemi i kilku nieruchomości, ale nie chcę ryzykować utratą tego wszystkiego. a tym bardziej niechcę zakładać hipoteki na te neiruchomości. Podobnie jak Ty żyję z gastreonomii, bo mam restaurację sushi. Trafia sięokazja dobrej inwestycji budynek 1000 m2 przy głównej ulicy niedużego miasta w budynku jest poczta
Spółke zoo bo odpowiada ona tylko majatkiem firmy i prezesa zarzadu. Ale jak teraz dostaniesz duzy kredyt na nowa spolke to masz ode medal. Pomysl o kupnie jakies spolki. Sa firmy ktore zakladaja spolki "cienie". Przez poltora roku istnieja, robia im wyniki finansowe a potem sprzedaja dosyc tanio. Dzieki temu w banku masz o wiele wieksze szanse na finansowanie
@Getos: za ile ? rozmawiałem wczoraj z potencjalnym najemcą nawet. Właścicielka sporej sieci sklepów i znajoma mojego znajomego jest bardzo zainteresowana wynajęciem całego parteru ponad 400 m. powiedziała zebym sie streszczał to będziemy rozmawiać konkretnie. nawet może mi wystawić kwita dla banku, że jest zainteresowana współpracą
W banku Ci powiedza ze kwitem mozesz sie podetrzec:p musialbys miec wstepna wiążąca umowe najmu. A ceny spolek zaczynaja sie od 7-8 tys zl do okolo 100 tys. A jesli chodzi o to czy muzisz miec zarejestrowana firme to tak. Wynajmujac lokal czerpiesz z tevo zyski ktore musisz udokumentowac. Najmeca podpisuje z toba umowe co jest dla Ciebie i dla niego zabezpieczeniem. Ty masz pewnos. Ze jak nie bedzie placil Ci kasy