Wpis z mikrobloga

@grekzorba: Ważysz PRZED ugotowaniem. A tu prosty dowód:
Jak sobie sprawdzisz na opakowaniu to w każdych 100g kaszy masz około 65g węglowodanów.
100g kaszy po ugotowaniu nabierze sporo wody i będzie ważyło minimum 200g - bo nabierze 100g wody.
I teraz gdyby proporcje podane na opakowaniu dotyczyły kaszy po ugotowaniu to byś miał:
200g kaszy ugotowanej, z czego 130g węglowodanów i 100g wody.
Brzmi sensownie?
  • Odpowiedz
@grekzorba: Co wy piszecie. Jeżeli masz 100g ryżu w torebce to masz po ugotowaniu 100g ryżu? Nie, po ugotowaniu masz więcej bo tak jak napisal @trapboy większa część to woda. Ważysz przed obróbką. Poźniej w zależności od typu obróbki możesz też oszacować ile np. witamin zostało ci w warzywach. Przykładowo straty wit B1 w warzywach będą wynosić około 40% po gotowaniu, a w przypadku kiedy zrobisz surówkę straty
  • Odpowiedz