Wpis z mikrobloga

Mam pytanie techniczne do osób które robiły witbiera odnośnie - czy jest sens kleikować płatki pszenne i owsiane błyskawiczne? Planuję mniej więcej taki zasyp:
2,5 kg pilz
2 kg płatki pszenne
0,25 owsiane
zacieranie:
30 minut płatki w 65-70 w około 10 l wody - czy jest to jeszcze zagotować czy w takiej temp się i tak skleikuje?
potem 55 z dodanym pilsem 20 min (skrócić do 15-10?) i 67 stopni 60-90 min

#piwowarstwo
  • 4
@stjimmy:
temperatura kleikowania płatków owsianych błyskawicznych to 60-62C, więc nie ma potrzeby je gotować.
Płatki pszenne - trzeba by sprawdzić w jakiej temperaturze się kleikują, ale nie sądzę żeby powyżej 60C. Jak dla mnie - nie ma potrzeby kleikować, choć na pewno nie zaszkodzi ;)