Wpis z mikrobloga

Mireczki co myslicie o programowaniu w #sharepoint
I pozniejsza kariera w tej technologii? Trudniej sie w tym pracuje jak normalnym .Net?
Jaka płaca, czy ciezko zmieniac prace w tym?
Mam mozliwosc pracy jako junior 15zl/h netto i co pół roku podwyzka 5zl.
Co myslicie? Czy lepiej isc na standardowe stanowisko .NET i klepac webowke?
Powiem ze miejsce pracy to NIE jedne z wiekszych miast.

Podzielcie sie swoim doswiadczeniem.
Ps: sorki za brak polskich znakow.

#programowanie
  • 6
@Let_Me_2_Be: zaczalem kariere z sharepointem (1 rok), na start moglo byc ale dlugofalowo nie polecam. Nie bez powodu jest powiedzenie ze tam gdzie zaczyna sie Sharepoint to konczy sie programowanie.

Plusy:
- placa, stawki sa wieksze w sharepoincie , jest to spowodowane ze jest mniej chetnych na ten rynek
- wieksza ekspozycja na projekty biznesowe / korpo, i tym samym lepsze budowanie wiedzy biznesowej
- moze troche bardziej stabilna wiedza, sharepoint
@matiit: Właśnie w sharepoint nie miałem okazji pracować. a w .NET to projekty uczelniane już robiłem i jedyne co na razie wiem że wolę .NET od Javy.

@michalfranc: Dziękuję za odpowiedź. Mój plan na karierę to jest stać się jak najszybciej project managerem, ponieważ nie wierzę w siebie że będę super mocnym programistą zaś rozmowy z klientami i zarządzanie to jest to co mnie najbardziej kręci (ale programować też bardzo
@Let_Me_2_Be:
Nigdzie nie napisalem ze programowanie w Sharepoincie bedzie latwiejsze. Tak wg mnie jak chcesz isc w kierunku PM-a to mozliwe ze Sharepoint bylby dobrym wyjsciem. Wiecej zarobisz w sensie wieksza srednia.

Nie ma innej mozliwosci wejscia na sciezke PM-a ?

Btw: czesc programistow tez rozmawia z klientami i zarzadza na pozniejszym etapie kariery ;)
@michalfranc: Jak widać jestem całkowicie zielony. Sam sobie sporo programowałem ale doświadczenia zawodowego nie mam. I twoje porady są dla mnie na wagę złota bo nie wiem co w trawie piszczy więc mam nadzieję że piszesz swoje prawdziwe odczucia.

A sam teraz na jakim stanowisku pracujesz i po ilu latach je osiągnąłeś?
@Let_Me_2_Be: Nie da sie przyporzoadkowac jednoznacznie stanowiska do tego co robie na codzien :P Jestem Liderem zespolu / starszym programmerem / czasami dev managerem / w wielu firmach ktos by nawet ocenil ze jestem tez architektem systemow.

Nie lubie 'title', na linkedinie mam Lead Developer tylko dlatego by dac znac ze rozwinalem sie w firmie i oczekuje ofert z obowiazkami lidera. Moj team powiedzialby ci ze jestem od outlooka :) W