Cześć! Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, jak się spisuje zintegrowana grafika z procesorów AMD FM2+ pod linuxem? Podobno sterowniki pisane pod Radeony nie lubią się za bardzo z linuxem i po prostu chciałbym wiedzieć, czy to dotyczy też APU.
@superolcc @fervi: nowe sterowniki AMDGPU nie mają mniejszej wydajności, a są otwarte. Niestety wciąż nie są dostępne oficjalnie w linuxie. Jak bym miał kupować stacjonarke to bym brał właśnie jakieś apu. Niestety mało jest natomiast laptopów oferujących procesory amd, dlatego zazwyczaj bardziej się opłaca brać intela.
@Apokryf: Miałem kolegę w Szajsungu (może dalej robi) i mówi, że sprzęt z AMD to pogorszony sprzęt z Intelem, ale niskiej jakości, bo niby AMD cannot into procesory mobilne. Nie wiem na ile prawdy.
Ja osobiście brałbym Intela z Integrą, ale takich nie ma (bez kart Nvidii :D). Tzn. kiedyś był taki Fujitsu - 16GB, 2 dyski, wydajna wersja i7 mobilnego (tzn zwykła) za 3.5k. Dzisiaj musisz dołożyć te 1000zł i
@fervi: jest masa laptopów z samym intelem. Masz jakieś dziwne informacje. Co do amd to robi dobre procesory mobilne, ale nie oplacalne dla klientów. Oczywiście nie mają odopwiednika i7 czy nawet i5 mobilnej, ale wszystko zależy od zastosowań. Mało jest laptopów z ich prockami, a jak już się pojawią to z dodatkową kartą graficzną.
@Apokryf: Tylko ile z tych samych Inteli to porządne, "wysokowydajnościowe" laptopy? Ja szukałem po 2 dyskach z wydajnymi procesorami i 12GB minimum - jeśli takie są to na sztuki.
Chociaż teraz mam smartfon z ARM (Exynos, trochę stary) to chyba to będzie niebawem moim kompem :D
@fervi: nawet najgorszy intel będzie wydajniejszy od tego arm ( ͡°͜ʖ͡°). A jeśli poważnie szukasz laptopa to zdaje się, że dowolny thinkpad spełni twoje wymagania.
@Apokryf: Od tego konkretnego może. Tylko cenowo i mobilnie średnio :P Natomiast co ciekawe - mój kolega ma Core2Duo (i Windows XP - tu pewnie problem) i emulatory wszelkie jak chodzą - to u mnie wydajniej :D. Może dlatego, że mam Androida 6, a on XP - gorsze wsparcie itd. Ale zawsze mam mikro polewkę z tego :D
W teorii mam teraz 6 rdzeniowego PC, ale jak wyjeżdżam na parę tygodni
@fervi: Ja polecam biznesowego thinkpada wszystkim Linuxiarzom, najlepiej aby miał grafikę zintegrowaną, dyski hdd 1-6tb, ssd +128gb i +16gb ramu ( ͡°͜ʖ͡°)
@majsterV2: kur, powód do dumy. Wiesz ile tytanów musiało umrzeć byś miał laptopa? ( ͡°͜ʖ͡°) Uwzględnię na liście sprzętu, na który uzbieram hajs do 2137 roku.
@fervi: @majsterV2: jeśli rozważasz biznesowe lapki to zainteresuj się też tymi od Dell'a, podobna jakość jak thinkpady, imho co kto woli tak na prawdę. Podobno HP biznesowe dają rade ale nigdy nie miałem i nie znam nikogo kto miał więc się nie wypowiem a normalne HP'ki ssą.
#linux #niewiemjaktotagowac #amd
Ja osobiście brałbym Intela z Integrą, ale takich nie ma (bez kart Nvidii :D). Tzn. kiedyś był taki Fujitsu - 16GB, 2 dyski, wydajna wersja i7 mobilnego (tzn zwykła) za 3.5k. Dzisiaj musisz dołożyć te 1000zł i
Ja szukałem po 2 dyskach z wydajnymi procesorami i 12GB minimum - jeśli takie są to na sztuki.
Chociaż teraz mam smartfon z ARM (Exynos, trochę stary) to chyba to będzie niebawem moim kompem :D
Natomiast co ciekawe - mój kolega ma Core2Duo (i Windows XP - tu pewnie problem) i emulatory wszelkie jak chodzą - to u mnie wydajniej :D. Może dlatego, że mam Androida 6, a on XP - gorsze wsparcie itd. Ale zawsze mam mikro polewkę z tego :D
W teorii mam teraz 6 rdzeniowego PC, ale jak wyjeżdżam na parę tygodni
Uwzględnię na liście sprzętu, na który uzbieram hajs do 2137 roku.