Wpis z mikrobloga

z piwo.org

Brewdog Punk IPA clone

(19 l, all-grain)


OG = 14,66 BLG FG = 3,58 BLG

IBU = 62 SRM = 8 ABV = 6.0%


Składniki:

5.7 kg Maris Otter pale ale

Chmiele:

16 AAU Columbus (90 min) (43 g, 11% alpha acids)

8.0 AAU Ahtanum (0 min) (28 g, 8.0% alpha acids)

28 g Amarillo (chmielenie na zimno, 7-14 dni)

Drożdże:

White Labs WLP007 (Dry English Ale) (1l starter)


Zacieranie:
  • Odpowiedz
@PIWOWARSTWO: to są te same drożdże. Ale słód rzeczywiście można sypnąć brytyjski... Zrobiłem Dead Pony Club ściśle wg przepisu Brewdoga na Maris Otter i jest konkret ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@jaozyrys: Pewnie, te same drożdże. Liofilizacja w ogóle im nie szkodzi w żaden sposób i wyeasty kupują tylko bogaci debile.
A bardziej poważnie - przy użyciu 1272/1056 nie miałem nawet połowy problemów z flokulacją, które występowały przy US05, najgorszych drożdżach wojennych. O profilu smakowym nie będę się rozdrabniał, generalnie po prostu rozbawiła mnie trochę idea robienia //klona// ale z zupełnie innych - jak najtańszych - składników. Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem.
  • Odpowiedz
@PIWOWARSTWO: Ja tam nie mam problemów z flokulacją, na US05 zrobiłem z 10 piw. Profil smakowy jest ten sam i o to chodzi. A że kolega wyżej chce zrobić klona po swojemu mimo, że ma do dyspozycji oryginalną recepturę, to się zgodzę.
  • Odpowiedz