Wpis z mikrobloga

@reflex1: Myślałem, że głosowali w tej sprawie w ostatnim referendum (tym z deportacją imigrantów i secondos). Poza tym, to chyba nie będzie pierwsze referendum w tej sprawie? Czy wcześniej nawet nie zdobyli 100k podpisów?
  • Odpowiedz
Też dziś wyciągnąlem po raz pierwszy nową 50tkę, mi się strasznie podoba, ale znajomi mówią, ze wygląda jak zabawka :)
  • Odpowiedz
@Swiatek7: W tej sprawie to będzie pierwsze. Możliwe, że pomyliło ci się z pensją minimalną, bo to owszem odrzucili. Z wyjątkiem dwóch kantonów.
A z obywatelstwem to mam czas. Nawet jak ta inicjatywa przejdzie, to będzie obowiązywać od 2030, czy 2050 roku
  • Odpowiedz
@Marcinowy: Teoretycznie tak, ale nie teraz. Nową już wydałem, a starej nie mam. I nie wiem kiedy będę miał, bo w postomatach (taki bankomat, tylko że poczty) wydają tylko 20 i 100. A z innych rzadko kiedy korzystam (opłaty).
Ale jak będę miał okazję, to Ci podeślę.
  • Odpowiedz
Typowe szwajcarskie myślenie to jest, jeżeli będziesz pracować, to będziesz bogaty i nie ma innej drogi.

@Swiatek7: Poczytaj o Kalwinizmie i jaki to ma wpływ na takie a nie inne myślenie.

Jeśli naród ma takie myślenie prawie 500 lat, to musiał dużo osiągnąć.
  • Odpowiedz
@reflex1: Dzięki :)
Spora różnica jest między starą a nową. Myślałem że będą to drobne zmiany w zabezpieczeniach jak to miało miejsce jakiś czas temu z Polską Złotówką.
  • Odpowiedz