Wpis z mikrobloga

Mirki mój kumpel kupił dzisiaj w nocy telefon na Allegro (1500pln). Z sprzedającym był kontakt mailowy, popytał co i jak, na wszystko otrzymał odpowiedź, więc kupił telefon i dostał numer konta na który przelał kasę. Było to gdzieś o 23. Dzisiaj rano około 10 mail od gościa że wyśle telefon od razu jak otrzyma przelew. Z godzinę pózniej mail od Allegro że konto tego użytkownika zostało zawieszone z powodu włamania osób trzecich. Kolega napisał maila o co z tym chodzi, wystawiający odpisał że nie ma pojęcia, doradziłem mu żeby poprosił o numer telefonu w celu wyjaśniania, ale odpowiedzi oczywiście nie ma. No i z godzine temu Allegro napisało, że kumpel ma iść na policję bo to oszustwo. Czy ktoś miał taką sytuacje? Da się odzyskać pieniądze?
#pytaniedoeksperta #kiciochpyta #allegro #oszukujo #oszustwo #pomocy
  • 18
@Pulton: Nie musi płacić przez payu. Wystarczy że płacił przez swoje konto. Tzn, konto allegro i konto bankowe z którego płacił, musi należeć do tej samej osoby.

A szanse że odzyska są spore. Niech idzie na policję, czeka na potwierdzenie wszczęcia postępowania i niech prześle skan tego postępowania oraz potwierdzenie przelewu z banku.

A sprawę POK może rozpocząć już teraz.
@Helldorondo:
@Helldorondo: Trza na policję grzać ze wszystkimi danymi przelewu, aukcji, sprzedającego - nie wierze, że ktoś się na konto włamał - po prostu jakiś oszust. Pisz też do supportu Allegro może coś poradzą.
Jak ktoś wyżej pisał PayU ubezpiecza jak jest w takim przypadku nie wiem, w każdym razie przelew gdzieś poszedł, dane są jakieś sprzedającego - to jest oszustwo, może zechce im się ip sprawdzić... Ważny jest też mail w
@Dezynwoltura: @Czarny_Klakier: @tony_soprano: @Andczej: byliśmy na policji. Problem polega na tym że właśnie konto allegro z sporą ilością pozytywnych komentarzy, takie ot zwykłe, jakieś lego na święta itp, nic podejrzanego. I to Allegro poinformowało o tym że na konto miała dostęp osoba nieupoważniona, zwykłe włamanie na konto. Przelew poszedł faktycznie na jakieś konto i policja będzie to sprawdzać, ale koledze wyświetliło się, że bank docelowy to Alior i