Wpis z mikrobloga

gotowe! po 16h (!!!) suszenia w piekarniku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Własnej roboty Beef Jerky.
Parę błędów zrobiłem przy robieniu, ale dzięki poradom @mlek będę wiedział, jak nie spieprzyć następnym razem.
Wyszło smaczne, aczkolwiek dałem za mało marynaty i za grubo pokroiłem mięsiwo, przez co smakuje trochę, jak karkówka z grilla, ale taka z następnego dnia już ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Liczyłem, że wyjdzie coś jak te sklepowe, no ale niestety. Mam nadzieję, że kolejną partię zrobię dobrze :)
Wołam @Awianeczka

#gotujzwykopem #beefjerky #chwalesie
bartol_wwa - gotowe! po 16h (!!!) suszenia w piekarniku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Własnej roboty B...

źródło: comment_rrzTP5aQMGkTxx4CrYbk7QEvzPYlmZLe.jpg

Pobierz
  • 12
@bartol_wwa: jak widzisz- też trochę za grube było, no i przesuszone (gryzło się jak ciastko zamiast żuć). Pomyśl sobie że teraz każde następne będzie lepsze :) Powodzonka
@mezon:
- Wołowina Ligawa (chodzi o to, żeby była jak najchudsza, mało błon i innych tłustych gówien)
- ostry nóż
1. Mięso do zamrażalnika na ok 1h (łatwiej się kroi)
2. Ciachasz na jak najcieńsze plastry (tak pociął @mlek
3. Wrzucasz wszystko do marynaty (ja zrobiłem z sosu sojowego, ostrej papryki, czosnku i sosu Worcerstershire)
Tylko pamiętaj, żeby zrobić jej dużo, mięso ma w tym być zatopione całkowicie, inaczej się