Wpis z mikrobloga

strasznie mi się podoba pomysł z #zapomnianyalbum #fotohistoria

Robię więc #pokazdziadka (a tak w sumie pradziadka), na pierwszy zdjęciu w mundurze Wojska Polskiego, na drugim po wcieleniu do Wermachtu, na ostatnim po ucieczce z Francji do Anglii. Do dziś mam gdzieś naszywkę z napisem "Poland" widoczną na zdjęciu.
i.....i - strasznie mi się podoba pomysł z #zapomnianyalbum #fotohistoria 

Robię w...

źródło: comment_dFFbfgkJYypHY6x8vrqMzkocYFn3bs5p.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@iLovePierogi: Nie ma czarnego naramiennika, więc raczej nie 1. Dywizja Pancerna gen. Maczka (chyba że 3. Brygada Strzelców/służby pomocnicze z tej Dywizji, oni dostali dopiero w 1943 roku). 1. Samodzielna Brygada Spadochronowa gen. Sosabowskiego też niezbyt, bo nie ma patek piechoty spadochronowej na kołnierzu (ale nie wiem od kiedy je mieli). Ciekawa sprawa, jakbyś mógł zbadać to może się czegoś więcej dowiemy! :)
  • Odpowiedz
@StalyklientPolmosu: W 1. Korpusie trafiali wszędzie gdzie były miejsca i zapotrzebowanie, a o tych żołnierzy... bili się wszyscy dowódcy pułków/batalionów! Ustawieni, wyszkoleni, ostrzelani, karni, o wiele lepsi niż uzupełnienia z cywila! Po krótkim "researchu" (najczęściej wyrecytowanie Zdrowaś Maryjo, albo jakiegoś wiersza) trafiali do ośrodka szkoleniowego w Szkocji, gdzie była dalsza lustracja i stamtąd po weryfikacji i krótkim przeszkoleniu na front/do oddziałów (zależy kiedy dziadek Pieroga zwiał).
  • Odpowiedz