Wpis z mikrobloga

#elektronika #audio
Mirki zepsuł mi się wtyk od słuchawków skołowałem se od kumpla działającą wtyczkę ale od mikrofonu (nie powinno być różnicy?)
No i do rzeczy słuchawki mają 3 nitki w kablu (z tego co wyczytałem to ten trzeci to masa?) a mikrofonowy dwa. Czy grozi coś moim słuchawkom jak pominę tą masę? A może w ogóle to nie zadziała?
  • 5
@bmLq: do słuchawek masz 3 przewody: Lewy kanał, Prawy kanał, i wspólna masa. Możesz zrobić sobie z nich mono na jednym kanale jak tak bardzo Cię pili żeby mieć słuchawki.

Idź do sklepu, kup najzwyklejszy przewód jack i napraw to. Tylko pamiętaj, że słuchawki lubią mieć przewody polakierowanie i trzeba go najpierw spalić zanim będzie można lutować.
Mirki zepsuł mi się wtyk od słuchawków skołowałem se od kumpla działającą wtyczkę ale od mikrofonu (nie powinno być różnicy?)

No i do rzeczy słuchawki mają 3 nitki w kablu (z tego co wyczytałem to ten trzeci to masa?) a mikrofonowy dwa. Czy grozi coś moim słuchawkom jak pominę tą masę? A może w ogóle to nie zadziała?

@bmLq: Pytasz serio czy to prowokacja ??
@bmLq: będziesz miał głos w jednej słuchawce tylko, jak masz wtyk mono. Ewentualnie jak podłączysz prawy i lewy kanał do jednego to będziesz miał głos w obu słuchawkach, ale tylko z 1 kanału a to nie ma sensu. Kup sobie wtyk stereo, np. neutrik po 5-6zł i tyle.
No i jak pominiesz mase to nie bedziesz mial dzwieku jakby co
@Tymian: Leń to moje drugie imie ale jak tak to skocze do sklepu bo braku stereło to nie zdzierżę :)
@hobelik: Serio serio jestem lajkiem w tej dziedzinie ale teraz już chyba kumam o co tu chodzi.
Masa wspólna dla 2 kanałów. Masa musi być zawsze i może być dla wielu kanałów. Czyli mając 2 kabelki mogę zrobić tylko 1 kanał, który mogę se ew. sklonować na 2 słuchawki (mono)