Wpis z mikrobloga

Mirki z #uk #anglia mam spory problem - otóż nie wiem co zrobić ze wszystkimi oszczędnościami jakie posiadam na wyjazd. Trochę ich mam no i nie chciałbym brać wszystkiego w skarpetkę i modlić się, by jakiś murzyn mi ich nie ukradł. Jak Wy to rozwiązaliście na początku? Co radzilibyście?
  • 23
@adriano30: nadwyżkę zostaw sobie na polskim koncie, i w razie potrzeby przelejesz sobie na brytyjskie konto przez transferwise czy podobny serwis. Ewentualnie możesz wypłacić polską kartą w bankomacie, jednak będzie trochę gorszy kurs.
Bo zakładam że nie masz konta walutowego i karty do niego
@yazir: zgadza się, mam zwykłe konto w banku millenium. Sęk w tym, że z tego co widzę założenie konta w banku UK może mi zająć nie wiadomo ile i właśnie nie chcę być na tym niekorzystnym kursie bankowym zbyt stratny.
@adriano30:
- konto walutowe w polsce i przelewasz kiedy potrzebujesz,
-zostawiasz nadmiar w pl, jeśli nie zamierzasz wydać tego w uk. Przydadzą ci się, gdy zdecydujesz się odwiedzić Polskę
- weź wszystko w skarpetę i natychmiast po przyjeździe w docelowe miejsce wpłać do banku na nowo otwarte konto.
@adriano30: założenie konta wcale nie zajmie ci wieczności. Z tego co mi wiadomo to Lloyds/Tsb robią najmniejsze problemy dla nowo-przyjezdnych. Jak założysz konto to kasę możesz natychmiast wpłacić nawet, gdy jeszcze nie masz karty.
@bylymylypyly: heh jasne, po prostu zastanawiam się nad najlepszą opcją i chyba wezmę ze sobą część a resztę z mojego polskiego konta wypłacę na miejscu w razie gdyby zabrakło. Jak założę konto w UK przeleję kontem walutowym wszystko i rozwiążę online umowę z bankiem w PL
@adriano30: Idz do Lloyds'a, jedyne co bedziesz potrzebowal to dowod osobisty. Termin wizyty moze byc problemem jesli to jakis wiekszy oddzial ale powinni byc w stanie umowic w innych lokalach jak najszybciej. Powodzenia.
@adriano30: jeśli masz darmowe konto w pl, to z mojego doświadczenia radzę sobie zostawić jeśli zamierzasz odwiedzać rodzinę /znajomych, bo głupio tak nosić ciągle przy sobie 2k PLN. Ja właśnie zamknąłem przed wyjazdem, ale po roku otworzyłem ponownie. Płacę te 3zl/mc za kartę, ale tak naprawdę co to jest?
@bylymylypyly: w sumie racja, jeszcze nad utrzymaniem konta zastanowię się, jest na to czas :)

@mehoe: a czy jest szansa umówić się na spotkanie w banku przed przyjazdem telfonicznie? Tak żebym jak przyjadę w sobotę w poniedziałek poszedł załatwić NIN a we wtorek bank?
@adriano30: jest taka opcja. Ja wlasnie miałem tak załatwiane, że mój znajomy umówił mnie na NIN, a konto w banku założyłem online z polski na adres mojego znajomego i gdy dostał umowę do podpisania to mi odesłał wszystkie dokumenty do pl, ja podpisałem i odesłałem. hehe trochę przekombinowalismy, ale zależało nam na czasie.
@adriano30: polecam konto w Monese. Bez problemu może każdy otworzyć nawet w PL i nie trzeba się barować w jakieś maga wykazywanie, że nie jest się wielbłądem. Depozyt zrobisz w każdym PayPointcie, których jest 28k. Daj znać na priv wyślę Ci zaproszenie.