Wpis z mikrobloga

Kupiłem u Niemca E46 320d 136KM z 2001 roku kombi z uszkodzonym silnikiem, kupno było z zamiarem zrobienia silnika, usterką okazał się pęknięty wał. Z racji, że na zimno to skalkulowałem, to najzwyklej w świecie nie opłaca mi się tego robić, całość jaką zapłaciłem za to autko to 4800zł, ogólnie to blacharka nie jest w najgorszym stanie, w środku ma nawet ładne skóry, drewno w dobrym stanie, kierownica multi, climatronic. Tu się nasuwa pytanie, bo sam jestem ciekaw, opłaca się rozebrać to na części i czy te części będą miały w miarę szybkie zejście? Czy lepiej sprzedać to w całości nawet lecąc po kosztach? Jeżeli chodzi o miejsce do rozebrania to warunki takowe posiadam.
#motoryzacja #bmw #e46
  • 16
w środku ma nawet ładne skóry

@rataj1995: Skóra skórze nie jest równa. W zależności od "wersji" foteli i rodzaju skóry, możesz za cały zestaw zgarnąć nawet około 1500zł, czyli na wstępie masz 1/3 tego, za co wyrwałeś budę. Cała reszta zależy od rodzaju i stanu innych podzespołów (niejeden sebol da się np. pociąć za wydech AC Schnitzer). Jeśli masz gdzie to rozebrać i składować; to myślę, że jest to gra warta
@urwisjakichmalo: Ogarniałem już ile by mój komplecik kosztował, i to będzie coś około 1000zł, co i tak jest niezłą sumką. Coraz bliżej jestem rozbiórki tego, jeżeli nikt się nie zgłosi przez ten weekend po to, to po świętach zaczynam chyba wystawiać części.
@bigger: Od razu do Was dwóch zadam pytanie, bo głównie mi chodzi o to, żeby się zwróciły koszta za to autko, a reszta może mi się nawet rok
@rataj1995: Tak - spokojnie. 1000zł masz za fotele + boczki; kierownica z poduszką to 500zł; koła (w zależności od rodzaju felg) to 600-1500; a potem lecisz elementy karoserii za 75%-80% z cen z allegro; osprzęt silnika, elementy zawieszenia tak samo (kolumny mcpersona jak zetniesz na sprężynach, to się pasjonaci wieś tuningu zlecą jak muchy do gówna). Możesz też wystaiwać pakietowo (np do kierownicy dorzucasz drewno = rośnie popyt). Po dwóch-trzech miesiącach
@rataj1995: myślę że spokojnie. chociaz cen części do bmw nie znam. jest jakieś poszukiwane wyposażenie? navi? audio? akcesoryjne dodatki?
sam przód to pewnie ze 2 tysiące. osprzęt silnika sporo. wnętrze. napęd.
rozebralem ze 4 sztuki na częśći i za każdym razem wyszło lepiej niż myślałem.
a później na piierdolach największy hajs. zaślepki, plasticzki itd.. licz średnio 80 zeta za cześć. to masz tylko 50 wysyłek żeby być na zero. a ile
@rataj1995: Ale wał korbowy, tak? Przecież goły słupek tego silnika byś kupił gdzieś za 1000 zł, nie mów że by się nie opłacało.

Ale na części też powinieneś spokojnie zarobić na tym. Tyle, że kupa roboty z rozbieraniem i szukaniem zbytu.
@urwisjakichmalo: @bigger: Pocieszyliście mnie chłopaki wystarczająco ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@jamtojest: Zaufaj mi, że nie opłaca się, bo bym musiał blacharkę poprawić, wnętrze ogarnąć, bo niemiec tak kombinował, że wnętrze to ma złożone z 3 różnych samochodów chyba, nie dość, że musiałbym dokupić kilka elementów, to bym musiał wymienić te, które nie pasują do danego wnętrza, także no nie chce mi się po prostu, a