Hej. Jestem posiadaczem Samsunga UE50H6400 oraz routera Netiaspot. Ten ostatni daje możliwość podłączenia zewnętrznego nośnika danych poprzez porty USB, a dzięki DLNA powinien być wykrywany przez TV, który jest podłączony do tej samej sieci. Jednak tak nie jest - TV go nie wykrywa, albo ja po prostu nie wiem jak to zrobić. Dodam, że w otoczeniu sieciowym mój pendrive wpięty do Netispota jest widoczny i w pełni funkcjonalny z poziomu PC (odczyt/zapis/usuwanie/tworzenie).
@MarekKaa: netiaspot z tego co pamiętam miał problemy z dlna w sieci domowej, trochę w nim grzebałem, żeby wszystko działało. Między innymi w zakładce "USŁUGI" ustawiłem firewall na minimum bezpieczeństwa. Na stronie http://www.pomagam.net/ pod pozycją drugą masz wszystko o netia spocie.
Zgłoszony i potwierdzony jest problem współpracy Netia Spot z innymi Media Serverami DLNA (The Digital Living >Network Alliance). Dzięki współpracy użytkowników Netia Spot znaleźliśmy rozwiązanie zastępcze. Aby inny Server >Mediów niż Netia Spot działał w sieci należy do sieci dołożyć dodatkowy switch. Można w tym celu użyć stary router >adsl.
Przeglądałem to wczoraj. Mam tak zrobione. Starszy TP Link stoi w pokoju i jest skonfigurowany tak, że pracuje jak switch. Podłączenie TV bezpośrednio do Netiaspot też nic nie daje - dysku, ani żadnego dodatkowego źródła nie widać. Niestety nie ma tam informacji czy trzeba coś w tym dodatkowych routerze robić.
W otoczeniu sieciowym wszystko jest tak jak ma być, czyli wydaje mi się, że router netii, jak i ten drugi router działają dobrze. Może jednak coś tam trzeba poustawiać aby ten dysk był widoczny dla TV.
@MarekKaa: Myślałem że coś lepszego. Wtedy mógłbyś postawić na nim openwrt, zainstalować pakiet minidlna i podłączyć dysk po usb. Na spota niestety nie ma alternatywnego softa (tzn. próbowano portować openwrt, ale nic stabilnego z tego nie wyszło).
Jestem posiadaczem Samsunga UE50H6400 oraz routera Netiaspot. Ten ostatni daje możliwość podłączenia zewnętrznego nośnika danych poprzez porty USB, a dzięki DLNA powinien być wykrywany przez TV, który jest podłączony do tej samej sieci. Jednak tak nie jest - TV go nie wykrywa, albo ja po prostu nie wiem jak to zrobić.
Dodam, że w otoczeniu sieciowym mój pendrive wpięty do Netispota jest widoczny i w pełni funkcjonalny z poziomu PC (odczyt/zapis/usuwanie/tworzenie).
Pomożecie?
Na stronie http://www.pomagam.net/ pod pozycją drugą masz wszystko o netia spocie.
Przeglądałem to wczoraj. Mam tak zrobione. Starszy TP Link stoi w pokoju i jest skonfigurowany tak, że pracuje jak switch. Podłączenie TV bezpośrednio do Netiaspot też nic nie daje - dysku, ani żadnego dodatkowego źródła nie widać.
Niestety nie ma tam informacji czy trzeba coś w tym dodatkowych routerze robić.
W otoczeniu sieciowym wszystko jest tak jak ma być, czyli wydaje mi się, że router netii, jak i ten drugi router działają dobrze. Może jednak coś tam trzeba poustawiać aby ten dysk był widoczny dla TV.
@ziemniac: Wołam, bo w poprzedniej odpowiedzi nie zawołałem.
No niestety. Podłączyłem go tylko dlatego, że netiaspot jest daleko i w jednym końcu mieszkanie jest znikomy zasięg WiFi.
Teraz problemem jest to, że mimo, że w otoczeniu sieciowym dysk jest widoczny, to TV go nie wykrywa w żaden sposób.
Tylko, że nie wiem czy czegoś ekstra nie trzeba zrobić żeby wykrywał. Stąd moje pytanie :)