Wpis z mikrobloga

@pogop: ogólnie jak podpadniesz, to się czepiają, jednak są widoczne, wiec nie powinno robić to problemu.
Co do celu zastosowania - niektórzy nie mają mocowania na tablice wywierconego w zderzaku, a nie chcą wiercić otworów. Jednak mnie by było szkoda tapicerki przy ostrzejszej jezdzie. Lubię patent na tablice na osłonie przeciwsłonecznej, jednak nie wiem czy na naszych tablicach się uda - długość.

Ogólnie raczej niezbyt legalne, ale nie czepiają się raczej
  • Odpowiedz
@pogop: Zależy... Podobno w przepisach określone są tylko szczegóły dotyczące tylnej rejestracji, co do przedniej mowa tylko o jakieś płaskiej powierzchni. Był filmik z jakimś kolesiem, którego zatrzymała policja i mu zabrała dowód za tak umieszczoną rejestrację, ale on im coś tam marudził, że to jest zgodne z prawem i że już raz mu za to zabrali, ale musieli oddać, bo to zgodne z przepisami. A jak jest naprawdę - nie
  • Odpowiedz
@husky83: @pogop: Masz miec tablice w fabrycznie do tego przeznaczonym miejscu, a miejsce to moze byc w dowolnym miejscu z przodu auta. Ale to juz producenta fantazja gdzie to miejsce ustali, ale tablica musi byc w tym miejscu. Tak mowia przepisy, kazda inna interpretacja to nadinterpretacja.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: Wprawdzie ja tych przepisów nie czytałem, ale to co mówisz wiem na pewno, że dotyczy tylnych blach (ale też nie do końca!), a co do przednich przepisy są mniej restrykcyjne
  • Odpowiedz
@husky83: Masz jeden przepis, na ktory Sebki sie powoluja, ale on nie powinien nikogo obchodzic oprocz producenta pojazdu:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

1) z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

§ 2.Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.

No i przepisy, które są skierowane bezpośrednio do właściciela pozadu:

Rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r.
  • Odpowiedz
@pogop: można głowę stracić przy hamowaniu, więc lepiej trzymać w miejscu, gdzie nikogo nie narazi :P
No i troszkę jakby biorą za to dowód :D
  • Odpowiedz