Wpis z mikrobloga

cumplu tu ten co przed chwilą pytał jakiego linuksa wybrać; proszę zadaj mirkom jeszcze jedno, ostatnie pytanie: Murki lubujące się w wolnym oprogramowaniu (czyli #linux ) : czy #libreoffice w wersji 5 otwiera dokumenty zrobione w wersji 4 bez ich wykrzaczania? Nie wiem jak jest na LibreOffice, ale na MS Office to była norma... Od tego być może zależy moja przyszłość (mam zamiar napisać CV i szukać roboty xD)

• 10
@sokytsinolop: CV nie zawsze sie daje w PDF bo pani zosia z biura nie potrafi go odpalic. Niestety jeszcze nie wymieniono wszystkich szympansow biurowych na ludzi wiec w dalszym ciagu zalecanym formatem (jesli zalezy ci na pracy) jest DOCX.
@Apokryf: Jeszcze kilka dni temu szukalem pracy. Przez cale 2.5tyg poszukiwania pracy w LONDYNIE dzwoniono do mnie z roznych agencji HR.

Czesc z nich zaznaczala, ze CV nie powinno byc w formacie PDF. O tym samym informuja strony z profilami CV podczas uploadu badz ludzie profesionalnie zajmujacy sie przygotowaniami CV.

PS. Nie aplikowalem na stanowisko w warzywniaku. ;)
@TypowyNerd: uznałem, że skoro rozmowa prowadzona jest w polskim serwisie, w języku polskim to i sprawa będzie dotyczyć Polski. Nie znam preferencji dotyczących formatu pod jakimi rozprzestrzenia się cv w innych krajach. Z drugiej jednak strony rekrutując kogoś na stanowisko biurowe, na którym dużą rolę odgrywa poprawnie sformatowany tekst, cv w formacie docx w małym stopniu mogło by być pewnego rodzaju wstępnym testem na dane stanowisko.