Aktywne Wpisy
Eustachiusz +378
Xolan +31
nie chciałbym aby w Polsce była broń nuklearna rozmieszczona, przecież jak się dorwą do tego ludzie z pisu i osoby pokroju jak komendant główny policji to może skończyć się to tragedia
typu:
-> zdjęcia pisowczyka albo jego rodziny a w tle pociski nuklearne
wiem że to absurd ale #!$%@? znam tą partie rządząca ...
#rosja #wojna #ukraina
typu:
-> zdjęcia pisowczyka albo jego rodziny a w tle pociski nuklearne
wiem że to absurd ale #!$%@? znam tą partie rządząca ...
#rosja #wojna #ukraina
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
No i próbuję różnych wegetariańskich specyfików, ale to już po prostu przegięcie. Jakbym nie wiedział, że nie ma w tym mięsa to bym pomyślał, że jest go po prostu bardzo mało i to z psa pomielonego razem z budą. Ugotowałem to razem z sosem pieczarkowym i te podstępne bydlaki dodały do środka nawet aromatu dymu wędzarniczego. Głównie toto składa się z cebuli i białka sojowego. "kotleciki" zdradza jednak przede wszystkim konsystencja. Prawie dałem się oszukać też na wegetariańskich kiełbaskach xD
Muszę przyznać, że od kiedy w sklepach pojawiło się dosyć sporo wege produktów naprawdę smacznie i wygodnie można żyć na takiej diecie. Generalnie nie zauważyłem różnicy w samopoczuciu, (chociaż i tak mięsa jadłem dosyć mało), nie czuję się jakiś bardziej zmęczony czy śpiący. Jedyne na co mam częściej ochotę to słodycze. Waga w zasadzie bez zmian, chociaż zacząłem jeść więcej czekolady i w ogóle cukru.
No i tak na marginesie, wege-szamka wcale taka znowu zdrowa być nie musi.
Na stałe bym sobie tego nie zrobił, ale na pewno trochę poszerzyłem swoje horyzonty kulinarne - na pewno w diecie zawita więcej niż wcześniej cieciorki i tofu, kilka ciekawych zup i kremów, hummus i kilka wegetariańskich makaronów.
Od początku postu nie piję też alkoholu, więc pierwsze co zrobię po świętach to tłusty burger medium-rare i zimne piwo ( ͡º ͜ʖ͡º)
#wegetarianizm #bekazwegetarian #gotujzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
@wdzwr: wegetarianizm polega na niejedzeniu mięsa i tyle. Reszta to sekciarstwo. Spodziewałem się takich komentarzy. Skoro jest na rynku coś co smakuje świetnie (a takie gotowe, wędzone... no prawie wędzone kotleciki smakują świetnie) to dlaczego ktoś kto nie je mięsa ma ich sobie odmawiać? Poza tym gdzie napisałem, że "ciągle szukam odpowiedników"? Próbowałem wegeburgerów, wegekiełbasek bo byłem ciekaw jak smakują, może
No zobacz, bo wedlug mnie wlasnie na tym polega. Dlaczego wege tak uparcie nazywaja bulke z salata oraz kotletem sojowym hottdogiem? Dlaczego w ogole przez mysl komus przyszla, by owa bulke z kotletem sojowym nazywac kebabem? W jakim celu powstaly wege burgery? A i co najważniejsze - dlaczego tak uparcie staracie się doprawiać tą piękną, smaczną soje, by w jak
@mirko9: bo może niektórzy lubią SMAK wołowinki, ale nie chcą jeść krówek? ile razy można to tłumaczyć każdemu z osobna? etyczne względy nie zmieniają z automatu smakowych preferencji, natomiast jedzenie zamienników roślinnych idealnie spełnia potrzebę smakową, a jednocześnie nie krzywdzi się zwierząt. wilk syty i owca cała. ot, cała filozofia. nie widzę tu żadnej hipokryzji, bo wegetarianie czy weganie
@unknown_stranger: zgodzę się w zupełności - chciałem tego wszystkiego spróbować, ale na pewno więcej nie kupię wege-parówek, mając do wyboru mięsne, bo to ani zdrowsze, ani smaczniejsze. Niestety tę grupę ideologicznych wegetarian widać i słychać najbardziej, co generalnie zamienia każdą dyskusję o diecie i żywności z takimi ludźmi w małe piekiełko.
@SScherzo: nawet nie warto komentowac...
Akurat @SScherzo dobrze to wytłumaczyła. Powodów, dla których ktoś rezygnuje z mięsa może być całe mnóstwo -
Do tego coraz więcej rzeczy, które może i nie są najzdrowsze, ale smakiem przypominają znane potrawy. Zrób sobie ostatni tydzień całkowicie wegański, tak dla spróbowania (a co, możesz przecież :D).
Co do ochoty na słodycze - może za mało
Sam korzystam z wege przepisów choć jem mięso i kilka razy z ciekawości zrobiłem jakieś wege pasztety, kotlety czy nawet smalec.
Z mięsem wysokiej jakości wege odpowiednik nie ma szans konkurować, ale z dużą częścią
i ktoś rezygnując z jedzenia mięsa np. ze współczucia dla zwierząt, dalej lubi ten smak?
bo mu smakuje?
i zastępuje go "zamiennikami", dalej będąc w zgodzie ze swoimi przekonaniami i wartościami
zanim mnie zwyzywasz od psychicznych - jem mięso, nie jestem wege, ale ogarniam podstawy logiki ludzkich zachowań