Aktywne Wpisy

Boje się. W poniedziałek wyprowadza się ode mnie dziewczyna. Po 4 latach związku wszystko się skończy. Zostanę sam. Bez znajomych. Z #!$%@?ą ale dobrze płatną pracą. Nie mam zainteresowań, moje dni wyglądają tak samo - uzależnienie od telefonu. Mam #!$%@? zegar biologiczny przez prace na zmiany. Nie mam na nic siły i ochoty. Od kilku lat cierpię na depresję ale nie chce się faszerować lekami więc jej nie leczę, po za tym

DrBarrel +36

Jest. JS daje niezłe wsparcie dla obiektów. Nie ma jednak dziedziczenia klasycznego, tylko mniej popularne dziedziczenie prototypowe.
@systemd:
W JS null nie jest obiektem. Prawdopodobnie, w błąd wprowadziło Cię to, że operator typeof zwraca dla null wartość "object". Ale to błąd projektowy języka. Upierdliwy i kłamliwy, ale niemożliwy już do poprawienia bez zerwania kompatybilności wstecznej.
null symbolizuje brak obiektu. W specyfikacji języka, null ma oddzielny typ, który zwie się
A widzisz, niby heheszki, ale w niektórych językach to, co napisałeś, jest całkiem ściśle zgodne z prawdą. W SmallTalku rolę nulla pełni wartość nil. Nilowi możesz normalnie wysyłać komunikaty ("wywoływać na nim metody"), gdyż stanowi on instancję klasy UndefinedObject.
W Objective C również możesz wywoływać metody na nullu. Te metody nic nie robią.
To oczywiście przykłady wbudowanego w język wsparcia dla wzorca Obiektu Pustego (Null Object Pattern, z publikacji GoF).