Mirki piwowarzy. Robię piwo pszeniczne. Drożdże safale k-97. Mam do dyspozycji temperaturę 13 stopni lub 21. Gdzie lepiej przeprowadzić burzliwą? #piwowarstwo
@lordus2: Myślę, że przy temp. otoczenia 13 stopni powinny dać radę. Ewentualnie zadaj je w 21, a jak zobaczy pierwsze oznaki fermentacji to zanieś do 13 stopni i ewentualnie czymś owiń fermentor.
@spunky: @BrowarPERUN: @WapniakZJury: Robię z tego co mi zbywa. Nie musi być goździków i bananów. Właściwie to nic nie musi być. Chcę tylko coś lekkiego do picia na wiosnę, a akurat mam te drożdże. Dzięki za rady.
@lordus2: w jakim stylu piwo planujesz?
niby drożdże German-style, ale z niskimi estrami - więc raczej weizen nie wyjdzie, co najwyżej witbier ;)
ja polecam spróbować w 13C