Wpis z mikrobloga

Mireczki, teraz będzie motoryzacyjne pytanie. Powoli zaczynam myśleć nad zbliżającym sezonem wiosenno-letnim, więc sprawdziłem sobie letnie kapcie do mojej fury. Oponki mają bieżnik 4 - 5 mm, wiec chyba muszę kupić nowe, mam rację? Jeśli czeka mnie wymiana to tutaj rodzi się pytanie jakie opony wybrać. Kompletnie nie mam pojęcia jakiego wybrać producenta oraz szerokość i profil. Coś mnie podkusiło do zajrzenia do instrukcji obsługi mojego Merca i znalazłem informację, że przy moim silniku przednia oś ma inną szerokość, niż tylna. I tak trochę zgłupiałem, bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałem. Obecnie moje alufelgi letnie mają założone Pirelli CINTURATO P7 225/45/R17 94W. Jak myślicie, kupić opony tego samego producenta i ten sam model, czy wybrać coś innego? Opony Pirelli ogólnie dobre są? I jak z tymi rozmiarami? Kupić takie rozmiary jak zaleca producent w instrukcji obsługi, czy kupić komplet w jednym rozmiarze?

Wołam @benzdriver, bo zawsze świetnie doradzał :)
#motoryzacja #opony #mercedes
nestor44 - Mireczki, teraz będzie motoryzacyjne pytanie. Powoli zaczynam myśleć nad z...

źródło: comment_pWj5pE6w123Jy8NjlvgFi9ybnStec6rT.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
@nestor44: Kup taki rozmiar jak zaleca producent. Co do samej marki można wybierać dowolnie od oporów toczenia, poprzez hałas a przyczepność na wodzie. Są teraz etykiety gdzie musi to być podane, chyba że opona z poza UE, np z chin. Na opony.com można przebierać i za darmo dostarczają do domu za pobraniem.
potem aby do wulkanizacji na wymianę i można latać, a żeby zrobić idealnie to wyważenie na czymś takim
https://www.youtube.com/watch?v=4IlX65SKrfg
  • Odpowiedz
  • 0
@nestor44: jak masz oryginalne felgi to możesz założyć szersze na tył, 4-5mm to jeszcze ok opony.
Miałem slk i właśnie takie rozmiary opon, jeździłem na Yokohama.
  • Odpowiedz