Wpis z mikrobloga

Jako że Polska pełna specjalistów, a na wykopie ich elita - może znajdzie się tu dentysta.

Kumplowi wyrwali ząb 3 dni temu. Ostatnio zagrzebał sobie wykałaczką w ranie, bo mu tam kawałek żarcia wpadł. To co wyjął wykałaczką #!$%@?ło jak #!$%@? - kumpel mówi że wyjmował to od razu po posiłku. Kumpel obawia się że to zgorzel, i chciałby wiedzieć czy iść z tym na wizytę czy poczekać aż się zagoi.

Kolega chciał też zaznaczyć że myje zęby regularnie - używa pasty i płynu.

#pytaniedoeksperta #pytaniedoekspertow #dentysta #zdrowie #zeby #stomatologia
  • 12
@tanihaszcz: Musiał mieć wcześniej konkretną dziurę w tym zębie i kawałek mu po prostu został. Tzw "zgorzel miazgi zęba" nic strasznie poważnego. Ot wystarczy wszystko usunąć i po sprawie. Miałem podobnie z siódemką jak mi plomba wypadła i trochę odwlekłem wizytę u stomatologa ;)
@valdo: Wyrywany był, bo kolega nie ma miejsca na zęby, a chce nosić aparat by się wyrównały.

Edycja: Dobra. Kolega postanowił ruszyć się przy najbliższej okazji do dentysty. Dzięki za odpowiedzi.
@tanihaszcz: Eeee... z ran po usunięciu często wydobywa się nieprzyjemny zapach. W końcu w ustach jest sporo bakterii, a zębodół po ekstrakcji wypełniony jest krwią. Później siłą rzeczy wpadają tam resztki jedzenia itd. Dobrze by było, żeby to pokazał dentyście, czy nie ma tam jakiegoś stanu zapalnego zębodołu. Ale skoro nie wspominasz nic o bólu, a nieprzyjemny zapach był dopiero po pogrzebaniu wykałaczką, to pewnie nic strasznego.

@valdo:

Musiał mieć