Wpis z mikrobloga

mirki z #programowanie ogarnijcie się troche. mam parę tysiaków na stackoverflow i różnica jest ogromna. na SO ludzie po prostu pomagają a tu ktoś się pyta o pomoc to jest wszystko wyśmiewanie ocenianie kodu tylko nie odpowiedź. no i jak nie mieć stereotypów o polakach. a no i szok że kod kogoś kto się dopiero uczy nie jest zajebisty kto by się spodziewał.

nawet na najprostsze pytanie.

w jednym wątku ktoś poprosił o zamianę csv na json w php i wyśmiewanie hehehe php hehehehe

a np tu kolega zapytał się JAK UŻYWAĆ RAMEK W HTML i nawet na tak banalne pytanie no jak #!$%@? z 1 strony tutoriala z 1999 nie dostał odpowiedzi
CzarodziejskiMirek - mirki z #programowanie ogarnijcie się troche. mam parę tysiaków ...

źródło: comment_MQfCVkKNYAVtLYRSPm1tEZboTfIhTAUt.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@CzarodziejskiMirek: osobom zadającym trywialne pytania na które odpowiedzi padły już tysiące razy w internecie proponuję podsyłanie odpowiedzi z użyciem choćby http://lmgtfy.com/

Jak ktoś nie ogarnia google'a czy najprostszej książki nie powinien zabierać się za tworzenie czegoś swojego..
  • Odpowiedz
@daras: jak ja się uczyłem nie miałem nawet googla tylko manuale ale można zawsze pomóc. niektórzy ludzie też po angielsku nie umieją i nie są kumaci. np w wątku ze screena gościu co nie programuje po prostu pomagał młodszemu bratu i został wyśmiany HEHEHE RAMKI no i nawet w porzadku gdyby tylko ktoś mu dał odpowiedź oprócz wyśmiewania

z jednej strony śmiejecie się z elektrody a teraz wysyłasz ludzi do
  • Odpowiedz
@CzarodziejskiMirek: jeśli ktoś potrzebuje pomocy na poziomie banalnych pytań to to nie ma sensu - odpowiedź na jedno spowoduje lawinę kolejnych. Temu komuś potrzebny jest korepetytor, tutorial albo jakaś książka. Pytanie o pierdoły trzeba tępić bo to eliminuje samodzielność. Szydzenie może nie jest najlepszą opcją, dlatego osobiście odsyłam do google'a albo polecam książki.
Jak ktoś nie potrafi ogarnąć takich rzeczy nie ma co szukać miejsca w świecie programowania, bo sam
  • Odpowiedz
@daras:

Jak ktoś nie potrafi ogarnąć takich rzeczy nie ma co szukać miejsca w świecie programowania, bo sam nigdy niczego nie stworzy tylko całe życie będzie szukał gotowych rozwiązań.

ale gościu nie szukał miejsca w świecie programowania tylko poprosił o pomoc dla młodszego brata...........
  • Odpowiedz
Walczysz z wiatrakami. A na SO też się gówno odwala, bo jak przypadkiem zadasz pytanie, które już padło to zostaniesz zjechany z góry na dół - więc nie bądź taki do przodu.

@lukasz1985m: dostaniesz linka i pytanie będzie "duplicate of ..." tak czy siak ludzie pomagają zamiast tylko szydzić
  • Odpowiedz
Tak mi pomogli swoimi minusami, że teraz nie mogę żadnych pytań zadawać. Dzięki za taką pomoc.

@lukasz1985m: ale musiałeś tam #!$%@?ć

jak nie zadajesz tam pytań źle sformatowanych i "ile to 2+2" albo "rozwiążcie to za mnie" albo "czemu to nie działa" i ściana kodu to nie ma szans żebyś został tam tak zjechany

sorry ale SO to jest wzór web 2.0 dla mnie. goście tam na proste odpowiedzi potrafią
  • Odpowiedz
@CzarodziejskiMirek: odsiewają konkurencję, mniej kumatą ale przecież hr się nie znają i mogą zatrudnić albo jeszcze sami coś zbudują. Jak ktoś młody to nawet ok. może w czymś innym jest lepszy i zmieni drogę kariery albo zwątpi w siebie( ͡° ʖ̯ ͡°). Sądzę że ta agresja nie jest świadoma w ogóle po prostu dostosowują się do trendu. Jak się coś nowego poznaje to chętniej się przecież
  • Odpowiedz
@CzarodziejskiMirek: a nie przyszło ci do głowy ,że Wykop to nie SO? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To jest portal ze śmiesznymi obrazkami a tag #programowanie to jeden z milionów tematów jaki się tu przewija.
To tak jakbyś się dziwił ,że na elektrodzie ktoś szydzi z powodu wrzucenia postu na temat szydełkowania.

Wykop to nie jest portal ekspercki z rangami za pomoc w konkretnej dziedzinie
  • Odpowiedz
@CzarodziejskiMirek: czasem reakcje są przesadzone, ale głównym problemem większości ludzi w tagu programowanie jest brak umiejętności korzystania z wyszukiwarki. W IT umiejętność szukania informacji na własną rękę to podstawowa umiejętność ,bo nie jesteś w stanie nauczyć się wszystkiego na pamięć.
Bardzo często jest tak ,że ktoś zadaje pytanie a odpowiadający robi w zasadzie to co sam pytający mógł zrobić czyli poszukać w google czy dokumentacji
  • Odpowiedz