Aktywne Wpisy
Bobito +1326
Attacarte +141
Hej Mirki, będę Was dzisiaj nietypowo prosił o #wykopefekt
Niedawno w Bielsku-Białej otworzyła się klubokawiarnia Dobrego Dnia, założona przez dwie panie z #ukraina - wystrój z wiadomego powodu #wojna dość mocno wspiera działania wojenne Ukrainy i prezydenta Zełenskiego. Nie spodobało się to fanom pewnej formacji politycznej, która w kilku pierwszych dniach zbombardowała w Googlach kawiarnie jedynkami niczym ruscy cywilów na Ukrainie, dumnie krzycząc w opinii że pamiętają Wołyń.
O co Was proszę
Niedawno w Bielsku-Białej otworzyła się klubokawiarnia Dobrego Dnia, założona przez dwie panie z #ukraina - wystrój z wiadomego powodu #wojna dość mocno wspiera działania wojenne Ukrainy i prezydenta Zełenskiego. Nie spodobało się to fanom pewnej formacji politycznej, która w kilku pierwszych dniach zbombardowała w Googlach kawiarnie jedynkami niczym ruscy cywilów na Ukrainie, dumnie krzycząc w opinii że pamiętają Wołyń.
O co Was proszę
Mam znajomego, który przyjmuje mirków do pracy w restauracji w okolicy. Powiedział, bym wysylał do niego ludzi szukających pracy, a on czasem podrzuci mi ludzi do pokoi, gdy będą przyjeżdżali z Polski do pracy do niego. Fair deal.
Jedną z osób, które miały przyjechać do pracy był Pan Heniu. Dostałem telefon od niego, z prośbą o znalezienie mu pokoju. Wszystko było pięknie, Pan Heniu 2 lata pracował już w restauracji w UK, ma doświadczenie, NIN, konto bankowe - no emigrant ideał - no prawie. Jak się okazało, Pan Heniu posiada jedynie £150.. Kolega z restauracji zapewnił mnie, że emigrant zaczine prace od razu, a jeśli będzie jakiś problem, on sam da mi pieniądze za pokój z jego wypłaty.
Zgodziłem się, ale ta zgoda kosztowała mnie wiele nerwów.
Po kolei:
1. Pan Heniek przyleciał samolotem napruty.
2. Miał mniej gotówki niż mówił, bo musiał nakupić na bezcłówce alkohol.
3. Nastepnego dnia, poszedł na swój pierwszy dzień do pracy.
4. Pijany.
5. Nie umiał angielskiego komunikatywnie jak mówił przez telefon.
6. Obiecał, że znajdzie sobie inną prace.
7. Nastepnego dnia zadzwonił do mnie, że pracy nie znalazł i został mu £1.
8. Ja jako dobry człowiek pożyczyłem mu trochę pieniędzy, i kazałem uciekać albo coś sobie znaleźć.
9. Nie znalazł.
10. Na szczęśćie zdażyło się tak, że jechałem do Polski, a dlatego, że Pan Heniek pochodził z moich rejonów - zgodziłem się go zawieźć, jeśli na miejscu odda pieniądze oraz zapłaci za przejazd (pożyczyłem mu więc w sumie 700zł które zgodził się oddać).
11. Podczas jazdy do Polski nakupił sobie 12 piw, które wypił i marudził byśmy stawali na siku co chwile.
12. Przyjechaliśmy do jego domu, wraca z niego i pyta się, czy 500zł mnie zadowoli.
13. Błagalnie probował się "targować" do 600zł.
14. Twardo powiedziałem, że ma być 700.
15. Przyszedł, wrzucił przez okno mojego samochodu pieniadze i uciekł.
16. 650zł - liczył, że nie będe go gonił..
17. Nie goniłem.
Wiecie, własciwie tu nie chodzi o 50zł - ja wiem, że ten człowiek miał pieniądze, nowy high endowy telefon z androidem, dobre ciuchy i przede wszystkim - pełno pieniędzy na alkohol. Tu chodzi o umowe i to, że pomogłem temu człowiekowi, pożyczając mu pieniądze, ufając mu dając mu pokój. Mówił, że nie ma tego 50zł - pewno że nie, 12 piw w anglii kosztuje około £10 (58zł) przecież..
Najbardziej mi jednak szkoda jego żony i dzieci, które (jak mi mówił) żyją w dużej biedzie - czy to prawda, nie wiem. Wiem jednak, że wyzywanie żony od #!$%@? przez telefon, bo nie chciała ugotoawć mu obiadu po przyjeździe, oraz przyjazd nieźle pijanym prosto z Anglii - nie wróży nic dobrego dla tej rodziny.
Zrobiło im się tego dnia smutno - nie dlatego, że zostałem oszukany na 50zł - tylko dlatego, że pomogłem człowiekowi, który zdecydowanie na to nie zasługiwał.
@ElCidX: @lesniok: @nikitaska: @Amadeo: @pkrr: @pan_sting: @innv: @#!$%@?: @akg_: @Gametleman: @darck: @bazingaxl:
#emigracja #sorekabbey #patologiazewsi #uk #truestory
Swoją drogą ostatnio z przyczyn zdrowotnych nie mogłem lecieć samolotem i musiałem pojechać busem. #!$%@? jaka tam imba się działa i jakie indywidua jechały i co #!$%@?ły to ludzkie pojęcie przechodziło :D
Reszta punktów też wymiata. Aż ciężko uwierzyć, że ludzie mogą tak spierniczyć szansę, jaką ktoś im daje. Oby Heniutek nie odezwał się jeszcze, jak go
Komentarz usunięty przez autora
I pomyśleć że jeszcze jakiś czas temu pewien użytkownik wykopu rzucał ci zarzuty że okradasz Polskę z obywateli pomagając im się odnaleźć w UK. No k.... śmiech na sali.
Komentarz usunięty przez autora
@bigdomin9: u mnie jest jeden o tym imieniu, co prawda 26 lat w tym roku, ale pato 100%. Wrzucę zresztą dziś jeden wpis, bo już mnie dzisiaj wzięła #!$%@?, który to już raz.
@system_shock: zawołaj z łaski swojej jak wpis będzie :)
Mówisz, że żal rodziny... zgadzam się. Nie jedna taka żona zapomniała jak ma na imię bo przylgnęło do niej mężowskie ty #!$%@?.
Mam jednak nadzieję, że nieszczęścia będą i ciebie i twoją rodzinę omijać. Mam nadzieję, że dalej będziesz wierzył w ludzi.
Jest różnica między dobry a naiwny i nie powinno się tego łączyć bo ludzie źli