Wpis z mikrobloga

@Janusz_w_sandalach: PID to nie tylko temperatura w trakcie startu, ale znacznie stabilniejsza temperatura w trakcie zaparzania :) Termostat dogrzewa bojler dopiero przy znacznym spadku temperatury, a PID zapewnia bardzo stabilną temperaturę w trakcie samej ekstrakcji. Jaki młyn?
  • Odpowiedz
@geuze: Młyn kupiłem razem z RS czyli Rocky. Nie jest najlepszy ale sądzę i że nie najgorszy...najbardziej wkurza mnie ta dysza wylotowa w której zostaje kawa. Teraz wybrałbym chyba i-mini...ogólnie jak na pierwszy zestaw do kawy jestem zadowolony ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Janusz_w_sandalach: i-mini też idealny nie jest - miałem. Teraz wyszedł NS Oscar II i zapowiada się na prawdziwy hit. Mnie jednak ekspresy z półki cenowej Silvia nie zadowalają - już dawno wyprzedałem swój zestaw (Ascaso Basic, ale wersja jeszcze z bojlerem i i-mini właśnie). Ekspres, który nie potrafi pociągnąć jednocześnie espresso i spieniania na dobrym poziomie mnie tylko frustrował.
  • Odpowiedz
@Janusz_w_sandalach: teraz nic, tylko dripy. Pojechałem po całości i kupiłem sobie porządny młyn do dripów i na razie starczy. Do kuchni nie planuję na razie żadnej maszyny wstawiać - mam nadzieję, że do końca przyszłego roku uda mi się zbudować i ruszyć z mobilną kawiarnią, tam pójdzie już coś z segmentu pro :) Jakbym miał kupować do domu to pewnie jakieś 2B z możliwością grzania tylko tego do espresso
  • Odpowiedz
@geuze: mobilna kawiarnia...hehe o tym samym myślę już od jakiegoś czasu aby z tym ruszyć w uk. Widziałem w de parę razy w opcji na samochodzie i na rowerze. Zastanawiałem też się nad lokalem ale to duży wydatek jak na początek. Ale opcja mobilna...muszę to jeszcze przemyśleć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Janusz_w_sandalach: no ja mieszkam w Holandii - tutaj w zasadzie pogoda pozwala na pracę przezcały rok. Przy pomyślnym wietrze zamknąłbym się może nawet w 3,5-4k EUR, jakbym kupił używaną maszynę i gdzieś w Polsce zabudował przyczepę. Generalnie to jest kiepski biznes, mała i niepewna stopa zwrotu, ale chciałbym spróbować przez weekendy dorobić, żeby odłożyć na coś poważniejszego, bo uwielbiam pracować z kawą, ale praca u kogoś mnie nie interesuje już
geuze - @Januszwsandalach: no ja mieszkam w Holandii - tutaj w zasadzie pogoda pozwal...

źródło: comment_w178lauRpv7bKxIaNPxTR0Dy3BE9RIVP.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz