Wpis z mikrobloga

Mirki, podpowiedzcie proszę jak to w #python 3.5 rozwiązać. Jestem w pythonie jeszcze zielonka, ale jak podpowiecie jak ogólnie to ogarnąć, to ja sobie już dam radę.

Mam cennik produktów, np:

produkt1 - 100
produkt2 - 200
produkt3 - 150
itd...

Oczywiście mogę sobie to przerobić np. na CSV w stylu "produkt1;100" (tak mi najwygodniej, bo mam to w Excelu).

Zadanie jest takie, że mam długą listę nieunikalnych nazw produktów z cennika, którym chcę przyporządkować właściwą im cenę z cennika. Czyli mam:

produkt1
produkt2
produkt1
produkt3
produkt1
produkt2

a chcę mieć:

produkt1 - cena 100
produkt2 - cena 200
produkt1 - cena 100
produkt3 - cena 150
produkt1 - cena 100
produkt2 - cena 200

Oczywiście format zapisu jest tylko przykładowy. Ważne jest dla mnie tylko, żebym finalnie mógł łatwo zrobić z tego dwie kolumny w Excelu.
Lista produktów powinna wynikowo pozostać w tej samej kolejności co wsadowo - to bardzo istotne, bo będzie częścią większej całości ułożonej w określonym porządku.

Jakim sposobem to mirki ogarnąć?
  • 19
@ChestNoot: kluczem będzie nazwa produktu, a wartością cena. Potem masz listę z nazwami produktów czyli de facto kluczami ze słownika, więc będziesz mógł sobie poprzypisywać wszystko do wyjściowego formatu.
@Dar_Q: Cennik ładujesz w słownik np.:

products_dict = {'produkt 1': '150', 'produkt 2': '100'}
potem robisz pętlę po liście z produktami bez cen:

for elem in products_list
i drukujesz czy co tam chcesz robić:

print(elem + " - " + products_dic[elem])
@ChestNoot: Nie nie nie.

Są dwie listy - cennik oraz lista produktów.

W cenniku produkty są unikalne.
Na liście produktów nie są unikalne i mogą się powtarzać wielokrotnie.

Chcę każdemu produktowi z listy produktów przypisać właściwą mu cenę z cennika.
@ChestNoot: Ad 1. Ustaliliśmy, że druga lista zawiera powtarzające się nazwy. Na logikę - skoro chcesz przypisać towarom ceny to musisz mieć mieć cennik z odwzorowaniem jeden towar - jedna cena.