Aktywne Wpisy

baton967 +14
#przegryw jakbym mogl codziennie zasypiać wtulony w babę jakoms to bym chodził jak nakręcony, jeszcze bym prace znalazł i robił nadgodziny, a tak to nie mam siły na nic
w tym na znalezienie baby i weź tu znajdź rozwiązanie jak go nie ma
w tym na znalezienie baby i weź tu znajdź rozwiązanie jak go nie ma

ludi91 +82
#famemma #budda #youtube
Serio ktoś myślał że 20 letni chłopak który wrócił ze zmywaka w UK. Sam rozkręcił tak kanał na YT i z czapy miał takie samochody? A zapomniałem, jakaś furę kupił po powrocie i zaczął ją wypożyczać i zaraz otworzył wypożyczalnie Xd loterię są tylko do zarabiania a akcje charytatywne, żeby normictwo go broniło i chwaliło.
Serio ktoś myślał że 20 letni chłopak który wrócił ze zmywaka w UK. Sam rozkręcił tak kanał na YT i z czapy miał takie samochody? A zapomniałem, jakaś furę kupił po powrocie i zaczął ją wypożyczać i zaraz otworzył wypożyczalnie Xd loterię są tylko do zarabiania a akcje charytatywne, żeby normictwo go broniło i chwaliło.

Mam cennik produktów, np:
produkt1 - 100
produkt2 - 200
produkt3 - 150
itd...
Oczywiście mogę sobie to przerobić np. na CSV w stylu "produkt1;100" (tak mi najwygodniej, bo mam to w Excelu).
Zadanie jest takie, że mam długą listę nieunikalnych nazw produktów z cennika, którym chcę przyporządkować właściwą im cenę z cennika. Czyli mam:
produkt1
produkt2
produkt1
produkt3
produkt1
produkt2
a chcę mieć:
produkt1 - cena 100
produkt2 - cena 200
produkt1 - cena 100
produkt3 - cena 150
produkt1 - cena 100
produkt2 - cena 200
Oczywiście format zapisu jest tylko przykładowy. Ważne jest dla mnie tylko, żebym finalnie mógł łatwo zrobić z tego dwie kolumny w Excelu.
Lista produktów powinna wynikowo pozostać w tej samej kolejności co wsadowo - to bardzo istotne, bo będzie częścią większej całości ułożonej w określonym porządku.
Jakim sposobem to mirki ogarnąć?
Jakiej funkcji użyć w pętli dla odnalezienia produktu?
@ChestNoot: Nazwa jest nieunikalna na liście produktów. W cenniku ta nazwa jest unikalna.
products_dict = {'produkt 1': '150', 'produkt 2': '100'}potem robisz pętlę po liście z produktami bez cen:
for elem in products_listi drukujesz czy co tam chcesz robić:
print(elem + " - " + products_dic[elem])Nie możemy skorzystac ze słownika w tym przypadku
1) ustalilismy ze nazwa nie jest unikalna tzn MOŻE sie powtarzac
2) jesli może się powtarzać na liście ten sam produkt, tzn że możemy mu przypisać inną wartość, w tym przypadku cene
Są dwie listy - cennik oraz lista produktów.
W cenniku produkty są unikalne.
Na liście produktów nie są unikalne i mogą się powtarzać wielokrotnie.
Chcę każdemu produktowi z listy produktów przypisać właściwą mu cenę z cennika.