Wpis z mikrobloga

@piesnababy: można robić sobie z tego "sałatki". Np rozcierasz taki twaróg widelcem dodajesz do tego szczypiorek + np rzodkiewkę, ogórka, marchewkę, co ci przypasuje + sól i pieprz do smaku. Bomba witaminowo-białkowa jak znalazł na lekka przekąskę ;) (°ل͜°) (°ل͜°) (°ل͜°)
@piesnababy: Blenduję twaróg z bananem (można dosypać trochę gorzkiego kakao, też jest spoko) i jem z omletami. To na słodko.
A na słono to rzodkiewka + szczypior pokrojone + pryzprawy, wymemłać widelcem i na wafle ryżowe. :D
@piesnababy: na "miljon" sposobów. Twaróg z bananem jest pyszny, albo z miodem na kanapce, albo tak zwany gzik - czyli z cebulką i przyprawami, można dodać troszkę koncentratu pomidorowego, ale pewnie rodowity poznaniak uznałby to za profanację ;) No, a poza tym to różne, różniste pasty można robić: z ogórek zielonym, z rybami wszelakimi, jajkiem na twardo, suszonymi pomidorami, itp. Albo z makaronem i cukrem jako danie obiadowe. Ogólnie to twaróg
@nocnica:
@WJOU:
No właśnie na słono jem sobie serek wiejski. Rzodkiewka, papryka, zioła prowansalskie, cebulka i ogórek. COŚ PYSZNEGO
Natomiast co do twarogu, to najbardziej chciałem to jakoś z jajkami połączyć, żeby powstała bomba białkowa i nie było tam węgli. Dlatego wolę na słono, bo każdy słodycz ma węgle proste
@piesnababy: tylko wyliczaj sobie białka, co byś z nimi nie przesadzał, bo wiesz jak to jest z nadmiarem? W takim razie zostaje ci tylko robienie domowej pasty z twarogiem i jajkiem, bo innych pomyslow nie znam na wymieszanie tych dwoch skladnikow
@piesnababy: no to np. twaróg i wędzona makrela, albo szprotki. Chyba idę dobrym tropem. Do tego dodaje się chyba ogórka kiszonego najczęściej. No chyba, że nie lubisz ryb. Albo np. twaróg i soczewica, albo jakieś inne strączkowe - mają dużo białka. Wpisz sobie w google pasty z twarogu i znajdziesz różne przepisy.
@piesnababy: z jajkiem + trochę soli, awanturka z makrelą lub inną rybą, z rzodkiewką i szczypiorkiem, można zrobić pastę pomidorową na bazie zblendowanego twarogu, albo w ogóle twaróg zblendowany ze śmietaną na idealną masę jak do sernika + dowolne zioła/mieszanki ziołowe, drobno posiekany ogórek kiszony, suszone pomidory, oliwki, ziarna pieprzu, no to co lubisz. A na słodko to masz opcję miód + cynamon, mus jabłkowy, świeże owoce lub dżem, siekana czekolada,
@piesnababy: aaa i taki zblendowany na gładko słodki twaróg idealnie komponuje się z kwaśnymi powidłami śliwkowymi [np na naleśnikach w opcji dla grubasów ( ͡ ͜ʖ ͡) ]
@WJOU:
@nocnica:
@matra:
Dzięki za pomoc! Ta pasta serowo-makrelowa z ogórkiem brzmi ciekawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tylko pytanie czy to nie będzie za suche? Twaróg i rybka są dość gęste, szybko się zapcham taką sałatką. Jogurt naturalny będzie tu pasował jako tako? Bo majonez za tłusty ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@piesnababy: zasadniczo, jesli masz zjesc dziennie w jednym posilku 250g twarogu, przez miesiace/lata, to chociaz niewiem co bys robil, jak podawal to ci sie znudzi.
Przepisy od rozowych z chlebkiem, rzodkiewka, miodem czy inne sa dobre jak tego twarogu masz 50g( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja biore kostke twarogu, duza lyzke, 1,5l mineralke, albo cole 0, kroje i zapijam, zeby nie czuc smaku. Proste, szybkie bez kombinowania.