Właśnie wróciłem z Szamotuł, z moich trzecich zawodów w Dawnych Europejskich Sztukach Walki (#desw). Udało mi się wywalczyć srebro w kategoriach rapiera i długiego miecza nylonowego, oraz złoto w długim mieczu stalowym!
@Nebril_9000: gratuluje. Co to jest miecz nylonowy? To sa te zawodzę co sie tak na ostro #!$%@? ile i Polacy sa w czołówce? Czy jakas lżejsza opcja bardziej honorowa i pokazowa?
@ashardin: Sorry! Podejrzewam, że chodzi Ci o walki rycerskie, nie jest to to samo. Powiedziałbym, że Rycerze są bardziej hardkorowi, i ich zawody są raczej trochę bardziej niebezpieczne - u nas (w DESW) korzystamy z nowoczesnych ochraniaczy i staramy się odtwarzać szermierkę na tyle historycznie na ile możemy. Przykład walki w konwencji DESW: https://youtu.be/67uOK8w4KD0?t=57s
@ashardin: Zabawa jest przednia! Na zawodach sędzia to konieczność - nie wszyscy się przyznają do otrzymanych trafień, a niektóre sytuacje są naprawdę trudne do zinterpretowania.
nie no jak czytam wykop, to wychodzi ze zarabia sie tutaj wiecej niz na zachodzie, gdzie nie mamy zadnego duzego korpo, a jestesmy tania sila robocza dla nich
Właśnie wróciłem z Szamotuł, z moich trzecich zawodów w Dawnych Europejskich Sztukach Walki (#desw).
Udało mi się wywalczyć srebro w kategoriach rapiera i długiego miecza nylonowego, oraz złoto w długim mieczu stalowym!
Polecam ten styl życia!
#chwalesie i trochę #szermierka
Pic related